settings icon
share icon
Spørsmål

Finnes det sjelefrender? Har Gud valgt ut en spesifikk person som du skal gifte deg med?

Svar


Den vanlige ideen om en "sjelsfrende" er at for hver person, så er det en annen person som er "perfekt", og hvis du gifter deg med noen andre enn denne sjelsfrenden så vil du aldri bli lykkelig. Er dette konseptet med en sjelsfrende bibelsk? Nei, det er det ikke. Begrepet blir ofte brukt som en unnskyldning for skilsmisse. Folk som er ulykkelige i ekteskapet deres hevder noen ganger at de ikke giftet seg med sin sjelsfrende og bør derfor skilles og begynne jakten på sin sanne sjelsfrende. Dette er ikke noe annet enn en unnskyldning; en skamløs ubibelsk unnskyldning. Hvis du er gift så er den personen du er gift med din sjelefrende. Markus 10:7-9 sier: "En mann vil forlate sin far og sin mor og holde seg til sin hustru, og de to skal være ett kjød. Så er de ikke lenger to, men ett. Siden det er som Gud har sammenføyd disse så skal ikke mennesker skilles. "En mann og kone er "forent", "ett kjød", "ikke lenger to, men ett”, og sammen, dvs. sjelefrender.

Et ekteskap vil muligens ikke være så enhetlig og gledesbringende som et par ønsker det skal være. En mann og kone har kanskje ikke den fysiske, følelsesmessige og åndelige enhet som de ønsker. Men selv i dette tilfellet så er mannen og kona fortsatt sjelefrender. Et par i en slik situasjon må jobbe med å utvikle ekte intimitet. Ved å adlyde hva Bibelen sier om ekteskapet (Efeserne 5:22-33) så kan et par utvikle den intimiteten, kjærligheten og engasjementet som det å være ”ett kjød” innebærer. Hvis du er gift så er du gift med din sjelefrende. Uansett hvor disharmonisk et ekteskap er så kan Gud gi helbredelse, tilgivelse, restaurering og sann ekteskapelig kjærlighet og harmoni.

Er det mulig å gifte seg med feil person? Hvis vi gir oss selv til Gud og søker Hans veiledning så lover Han å lede oss: "Stol på Herren av hele ditt hjerte og ikke stol på din egen forståelse. Han vil lede vei og vise hvor du skal gå" (Salomos ordspråk 3:5-6). Implikasjonen av Salomos ordspråk 3:5-6 er at hvis du ikke stoler på Herren med hele ditt hjerte, og er skjev på din egen forståelse så kan du gå i feil retning. Ja, det er mulig, i en tid med ulydighet og mangel på nært fellesskap med Gud, å gifte seg med noen som egentlig ikke ønsker å gifte seg; selv om Gud er suveren og har kontroll.

Selv om et ekteskap ikke var Guds ønske, er det fortsatt innenfor Hans suverene vilje og plan. Gud hater skilsmisse (Malaki 2:16), og å "gifte seg med feil person" blir aldri presentert i Bibelen som grunnlag for skilsmisse. Påstanden "Jeg giftet seg med feil person, og vil aldri bli lykkelig med mindre jeg finner min sanne sjelsfrende" er ubibelsk i to henseender. For det første så er det et krav at feil beslutning har overstyrt Guds vilje og ødela Hans plan. For det andre så er det en påstand om at Gud er ikke i stand til å gjøre et ekteskap som sliter lykkelig, enhetlig, og vellykket. Ingenting vi gjør kan forstyrre Guds suverene vilje. Gud kan ta to personer, uansett hvor feilaktige de er, og forme dem til to mennesker som er perfekte for hverandre.

Hvis vi opprettholder vårt nære fellesskap med Gud så vil Han veilede oss. Hvis en person velger å vandre med Herren og virkelig ønsker Hans vilje så vil Gud lede den personen til den ektefelle Han akter. Gud vil lede oss til vår "sjelefrende" dersom vi følger Ham. Men å være sjelefrender er både en posisjon og en praksis. En mann og kone er sjelefrender i den forstand at de er "ett kjød", åndelig, fysisk og følelsesmessig forent med hverandre. I praksis så er det en prosess vi må gjennom hver eneste dag. Vi må leve våre liv og ta en dag av gangen. Vi kan kun oppnå dette ved å følge det bibelske ekteskapsmønsteret.

EnglishReturner til den norske hjemmesiden

Finnes det sjelefrender? Har Gud valgt ut en spesifikk person som du skal gifte deg med?
Del denne siden: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries