settings icon
share icon
Spørsmål

Hva sier Bibelen om rasisme, fordommer og diskriminering?

Svar


Det er viktig å være klar over at det kun finnes en rase – mennesket. Hvite, afrikanere, indere, arabere og jøder er ikke av samme rase men av ulike etnisiteter. Alle mennesker har samme fysiske evner og karakterer (men det varierer jo, selvfølgelig). Ikke minst så er alle mennesker skapt ifølge samme bilde og lignelse av Gud (1. Mosebok 1:26-27). Gud elsket verden så høyt at han sendte Jesus for å dø for oss (Johannes 3:16). “Verden” inkluderer derfor tydeligvis alle etniske grupper.

Gud tillater ikke å være partisk eller det å favorisere (5. Mosebok 10:17; Apostlenes gjerninger 10:34; Romerne 2:11; Efserne 6:9), og det bør heller ikke vi gjøre. James 2:4 beskriver de som diskriminerer som “dommere med onde tanker.” Vi skal i stedet elske våre naboer slik vi elsker oss selv (James 2:8). I Det Gamle Testamente så delte Gud menneskeheten inn i to “rasegruper”: Jødene og hedningene. Guds hensikt med dette var at Jødene skulle bli et kongerike av prester som skulle styre de hedniske nasjonene. I stedet så ble Jødene så stolte av dette at de begynte å hate hedningene. Jesus Kristus stoppet dette ved å ødelegge denne veggen av fiendtlighet (Efeserne 2:14). Alle former for rasisme, fordommer og diskriminering er krenkelser av at Jesus døde for oss på korset.

Jesus kommanderer oss å elske hverandre slik han elsker oss (Johannes 13:34). Om Gud er upartisk og elsker oss uansett hva vi gjør så bør vi derfor elske hverandre på samme måte. Jesus lærer i Matteus 25 at uansett hva vi gjør med brødrene hans så gjør vi det samme mot han. Om vi behandler noen dårlig så mishandler vi også Gud og Jesus. Vi sårer noen som Gud elsker og som Jesus derfor døde for.

Rasisme eksisterer i alle mulige former verden over tusener av år. Brødre og søstere, det bør ikke være slik! Dere som rammes av rasisme, fordommer og diskriminering må tilgi. Efeserne 4:32 deklarerer, “Vær snill og vennlig mot hverandre, tilgi hverandre akkurat slik Gud tilga deg.” Det er mulig at rasister ikke fortjener tilgivelsen din, men vi fortjente Guds tilgivelse enda mindre. De som utøver rasisme, fordommer og diskriminering må omvende seg. “Dere må bevise for Gud at dere er stått opp fra de døde og at medlemmene deres er instrumenter av rettferdighet overfor Gud” (Romerne 6:13). Følg Galaterbrevet 3:28 og deres ord fullt ut, “Det finnes ikke Jøder eller Greker, slaver eller frie, menn eller kvinner – dere er alle en og samme i Jesus Kristus øyne.”

EnglishReturner til den norske hjemmesiden

Hva sier Bibelen om rasisme, fordommer og diskriminering?
Del denne siden: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries