settings icon
share icon
Spørsmål

Har vi to eller tre deler? Er vi kropp, sjel og ånd eller kropp, sjel-ånd?

Svar


1. Mosebok 1:26-27 viser at det er noe som gjør menneskeheten forskjellig fra alle andre skapninger. Mennesket var ment å ha et forhold til Gud, og som sådan skapte Gud oss med både materielle og immaterielle deler. Materialet er selvsagt det som er konkret: den fysiske kroppen, bein, organer, osv., og eksisterer så lenge personen er i live. De immaterielle aspektene er de som er immaterielle: sjel, ånd, intellekt, vilje, samvittighet, osv. Disse eksisterer utover den fysiske levetid for den enkelte.

Alle mennesker har både materielle og immaterielle egenskaper. Det er klart at alle mennesker har en kropp som inneholder kjøtt, blod, bein, organer og celler. Det er imidlertid den immaterielle kvaliteter av menneskeheten som ofte debatteres. Hva sier Skriften om disse? 1. Mosebok 2:7 står det at mennesket ble skapt som en levende sjel. Tall 16:22 navnene Gud som "Gud av ånder" som er besatt av hele menneskeheten. Salomos ordspråke 4:23 forteller oss: "Fremfor alt annet, vakt ditt hjerte, for det er kilden til liv", som betyr at hjertet spiller en sentral rolle i menneskets vilje og følelser. Apostlenes gjerninger 23:1 sier, "Paul så rett på Rådet og sa:" Mine brødre, jeg har oppfylt min plikt overfor Gud i all god samvittighet til denne dagen. '"Her refererer Paulus til samvittigheten, den delen av sinnet som overbeviser oss om rett og galt. Romerne 12:2 sier, "Vi svarer ikke lenger til mønsteret av denne verden, men blir forvandlet ved fornyelsen av deres sinn." Disse vers, og mange andre, refererer til ulike sider ved den immaterielle delen av menneskeheten. Vi deler alle både materielle og immaterielle kvaliteter.

Så, Skriften skisserer langt mer enn bare sjel og ånd. Man kan på en måte si at sjel, ånd, hjerte, samvittighet og sinn tilkoblet og hører sammen. Sjel og ånd er definitivt de primære punktene når det kommer til immaterielle egenskaper hos menneskeheten. Det er mulig at det også omfatter andre aspekter, men med dette i tankene så er menneskeheten dikotome (dvs at de kuttes i to, kropp/sjel-ånd) eller tredeling (de er skåret i tre, kropp/sjel/ånd). Det er umulig å være dogmatisk. Det er gode argumenter for begge disse synene. Et viktig vers er Hebreerbrevet 4:12: "For Guds ord er levende og aktive. Skarpere enn noe tveegget sverd, trenger den selv å dele sjel og ånd, ledd og marg, det dømmer de tanker og holdninger hjertet "Dette verset forteller oss minst to ting om denne debatten. Sjelen og ånden kan deles, og det å kløve sjel og ånd er noe som bare Gud kan skjelne. Snarere enn å fokusere på noe vi ikke kan vite sikkert så er det bedre for oss å fokusere på Skaperen, som jo har gjort oss "skremmende og vidunderlige" (Salme 139:14).

EnglishReturner til den norske hjemmesiden

Har vi to eller tre deler? Er vi kropp, sjel og ånd eller kropp, sjel-ånd?
Del denne siden: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries