settings icon
share icon
Spørsmål

Hva er det Kristne verdensbildet?

Svar


Et verdensbilde refererer til oppfatningen av hvordan verden ser ut. Det Kristne verdensbildet er derfor oppfatningen av verden sett gjennom en Kristen troendes øyne. En individs verdensbilde er hans “store bilde”; en harmoni av hans tro og meninger om verden. Dette er altså en måte å forstå virkeligheten på. En persons verdensbilde er grunnlaget for hvordan denne personen velger å leve daglig, så dette er derfor svært viktig.

Når et eple ligger på bordet så ser menneskene det. En botaniker klassifiserer eplet. En kunstner ser på eplet og tegner et bilde av eplet. En selger inventerer og analyserer eplet. Et barn ser på eplet og tenker: “Lunsj!”, for så å spise det opp. Hvordan vi ser på alle mulige situasjoner er påvirket av hvordan vi ser på verden i sin storhet. Alle verdensbilder, både kristne og ukristne, diskuterer disse tre spørsmålene:

1) Hvor kommer vi fra? (Og hvorfor er vi her?)
2) Hva er det som er feil på verden?
3) Hvordan kan vi løse det?

Et utbredt verdensbilde i dag er naturalismen, som svarer på disse spørsmålene slik: 1) Vi er resultatet av ulike hendelser i naturen uten noen egentlig hensikt. 2) Vi respekterer ikke naturen slik vi egentlig bør. 3) Vi kan redde verden gjennom økologi og bevaring. Et naturalistisk verdensbilde rører mange temaer og filosofier som for eksempel relativisme, eksistensialisme, pragmatisme og utopisme.

Et kristent verdensbilde besvarer disse spørsmålene på en bibelsk måte: 1) Gud skapte oss for at vi skulle lede verden sammen med Ham (1. Mosebok 1:27-28; 2:15). 2) Vi syndet mot Gud, noe som gjorde at verden fikk oppleve en forbannelse (1. Mosebok 3). 3) Gud selv innløste verden gjennom å ofre sin sønn, Jesus Kristus (1. Mosebok 3:15; Lukas 19:10), og vil en vakker dag gjenopprette menneskene slik han egentlig ville ha dem. (Jesaia 65:17-25). Et kristent verdensbilde gjør at vi tror på moralske handlinger, mirakler, menneskelig verdighet og muligheten til forløsning.

Det er viktig å huske at et verdensbilde er omfattende. Det påvirker alle områder i livet; alt fra penger til moralitet, politikk til kunst. Ekte kristendom er mer enn bare noen idéer du kan bruke i kirken – det er et verdensbilde; en livsstil. Bibelen skiller aldri på et “religiøst” og “sekulært” liv; det Kristne livet er det eneste livet du kan velge. Jesus sa det selv: “Måten å være på, sannheten og livet; (Johannes 14:6). Og ved å gjøre slik så ble det vårt verdensbilde.

EnglishReturner til den norske hjemmesiden

Hva er det Kristne verdensbildet?
Del denne siden: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries