settings icon
share icon
Spørsmål

Hva sier Bibelen om en kristen i militæret?

Svar


Bibelen inneholder masse informasjon om det å være i militæret. Mens mange av Bibelens militæriske referanser er analogier, så er det flere vers som direkte rører ved spørsmålet. Bibelen nevner ikke spesifikt hvorvidt noen bør være i militæret. Samtidig så kan kristne slappe av og vite at det å være soldat er svært respektert gjennom Skriftene og vite at en slik tjeneste stemmer bra med det bibelske verdensbildet.

Det første eksempelet på militærtjeneste er funnet i Det Gamle Testamente (1. Mosebok 14), da Abrahams fetter ble kidnappet av Chedorlaomer, kongen av Elam, og hans allierte. Abraham stormet til Lots hjelp ved å samle 318 trente menn for å slå Elamittene. Her ser vi armerte styrker engasjert i en edel sak – å redde og beskytte de uskyldige.

Sent i historien så utviklet Israel en hær. Det faktum at Gud var den hellige kriger og ville beskytte menneskene sine kan ha vært en grunn til at Israel var litt trege med å starte en hær. Utviklingen av en vanlig hær i Israel kom etter at et langt, sentralisert politisk system ble utviklet av Saul, David og Solomon. Saul var den første til å forme en permanent hær (1. Samuel 13:2; 24:2; 26:2).

De Saul begynte med fortsatte David med. Han øket hæren, brakte tropper fra andre regioner som var trofaste mot bare han (2. Samuel 15:19-22) og snudde lederskapet av hans hærer til en øverstkommanderende, Joah. Under David så ble Israel mer og mer aggressive i sin militære politikk, absorberte nabostater som Ammon (2. Samuel 11:1; 1 Kronikkene 20:1-3). David etablerte et system av roterende tropper med tolv grupper av 24 000 menn som tjente en måned i løpet av året (1. Kronikkene 27). Selv om Solomons regjeringstid var fredelig så valgte han å ekspandere hæren ved å legge til vogner og ryttere (1. Kongene 10:26). Hæren fortsatte (selv om de ble splittet av riket etter Solomons død) til 586 før Kristus, når Israel (Judas) sluttet å eksistere som en politisk enhet.

I Det Nye Testamente så ble Jesus litt forundret da en romersk centurion (en offiser som styrer over hundre soldater) nærmet seg Ham. Hans respons til Jesus indikerte at han klart og tydelig var klar over hans autoritet, så vel som hans sterke tro på Jesus (Matteus 8:5-13). Jesus fordømte ikke hans karriere. Mange slike offiserer som er nevnt i Bibelen blir hyllet som kristne, gudfryktige og menn med gode karakterer. (Matteus 8:5; 27:54; Markus 15:39-45; Lukas 7:2; 23:47; Apostlenes gjerninger 10:1; 21:32; 28:16).

Stedene og titlene har forandret seg, men våre armerte styrker bør vurderes slik som centuriene i Bibelen. Soldaten var svært respektert. For eksempel så beskriver Paul Epaproditus, en felles kristen, som en “felles soldat” (Filipperne 2:25). Bibelen benytter seg også av militære termer for å beskrive det å være sterk i Herren ved å bruke Guds armering (Efeserne 6:10-20), dette inkluderer soldatens verktøy—hjelm, skjold og sverd.

Så ja, Bibelen nevner faktisk det å tjene som militær, både direkte og indirekte. Kristne menn og kvinner som tjener sitt land med karakter, verdighet og ære kan slappe av og vite at deres borgerplikt er tolerert og respektert av vår suverene Gud. De som på en ærefull måte tjener i det militære fortjener vår respekt og takknemlighet.

EnglishReturner til den norske hjemmesiden

Hva sier Bibelen om en kristen i militæret?
Del denne siden: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries