settings icon
share icon
Spørsmål

Var Noahs flom global eller lokal?

Svar


De bibelske passasjene om flommen konkluderer at den var global. 1. Mosebok 7:11 poengterer at “Vannet skal flomme, og himmelens tørste gap ble åpnet.” 1. Mosebok 1:6-7 og 2:6 forteller oss at tiden og miljøet før flommen var svært annerledes i forhold til den verden vi opplever i dag. Basert på disse og andre bibelske beskrivelser så er det spekulert at en gang i tiden så var jorden dekket av en slags ”vannhimmel” . Denne kunne ha vært en , eller også av flere ringer; som Saturnus isringer. Dette kombinert med et lag av vann under jorden ville resultert i en global flom dersom den ble sluppet løs på jorden (1. Mosebok 2:6).

De klareste og mest åpenbare versene som viser omfatningen av flommen 1. Mosebok 7:19-23. Når det gjelder vannet så “Reiste de seg stort over verden, og alle de høye fjellene under himmelen var dekket. Vannet reiste seg og dekket store deler av jorden. Hver eneste levende skapning som beveget seg på jorden omkom – fugler, ville dyr, alle skapninger svømte over jorden, og også hele menneskeheten. Alt på tørre land som hadde et lite pust av liv i sine nesehuler døde. Alt som levde ble blåst vekk; mennesker og dyr og alle skapninger som beveger seg på bakken og fuglene i luften ble svøpet fra jorden. Det var bare Noah igjen, og de som var med han i hans ark.”

I passasjen ovenfor så finner vi ikke bare ordet “alt og alle” flere ganger, men også “alle høye fjell under himmelen var dekket,” “Vannet reiste seg og dekket fjellene til en dybde på mer enn 20 fot,” og “Alle levende skapninger.” Disse beskrivelsene beskriver klart og tydelig en global flom som dekker hele verden. Og om flommen var lokalisert, hvorfor instruerte Gud Noah til å bygge en ark i stedet for å bare fortelle han å flytte å få dyrene til å migrere? Og hvorfor lærte han Noah å bygge en ark stor nok til å romme alle de ulike dyrene på jorden? Om flommen ikke var global så ville det ikke funnets behov for en ark.

Peter beskriver også den universelle flommen i 2. Peter 3:6-7, hvor han konstaterer, “Ved disse vannene finner vi også verden som på den tiden ble ødelagt. Gjennom samme ord er de nåværende himlene og jorden reservert for brann hvor de spares til dommedagen og ødeleggelsen av mennesker som ikke er gudfryktige.” I disse versene sammenligner Peter den “universelle” dommedagen som kommer til flommen på Noahs tid og konstaterer at verden som eksisterte da var flommet med vann. Videre så er det mange bibelske forfattere som har akseptert historien bak denne verdensdekkede flommen (Jeasaja 54:9; 1 Peter 3:20; 2. Peter 2:5; Hebreerbrevet 11:7). Ikke minst så trodde Herren Jesus Kristus på den universelle flommen og tolket ødeleggelsen som et resultat av at Han skulle komme tilbake til jorden (Matteus 24:37-39; Lukas 17:26-27).

Det er mange ekstra bibelske bevis som peker på en verdenskatastrofe som en global flom. Det er enorme fossile kirkegårder som har blitt funnet på alle kontinenter og store mengder kull som ville kreve rask dekning av enorme mengder vegetasjon. Oseanske fossiler er funnet på fjelltopper rundt i verden. Kulturer i alle deler av verden har noen form for flomlegender. Alle disse og mange andre er bevis på en global flom.

EnglishReturner til den norske hjemmesiden

Var Noahs flom global eller lokal?
Del denne siden: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries