settings icon
share icon
Spørsmål

Hva sier Bibelen om det å være besatt av demoner? Kan mennesker være besatt av demoner selv i dag?

Svar


Bibelen gir oss noen eksempler på mennesker som er besatt eller påvirket av demoner. Fra disse eksemplene kan vi finne noen symptomer på demonisk innflytelse og få innsikt i hvordan en demon besetter noen. Her er noen av de bibelske passasjene: Matteus 9:32-33, 12:22, 17:18, Markus 5:1-20, 7:26-30, Lukas 4:33-36, Lukas 22:3; Aktene 16 :16-18. I noen av disse passasjene, fører til at demon besittelse fysiske plager som for eksempel manglende evne til å snakke, epileptiske symptomer, blindhet, osv. I andre tilfeller, fører det den enkelte til å gjøre ondt, Judas er den viktigste eksempel. I Aktene 16:16-18, gir ånden tilsynelatende en slavekvinne en mulighet til å vite ting utenfor sin egen læring. Den demonbesatte mannen av Gadarenes, som var besatt av en mengde demoner (Legion), hadde overmenneskelige krefter og levde naken blant gravsteiner. Kong Saul, etter opprør mot Herren, ble plaget av en ond ånd (1. Samuel 16:14-15, 18:10-11, 19:9-10) med den tilsynelatende effekten av en deprimert stemning og en økt lyst til å drepe David.

Dermed er det et bredt spekter av mulige symptomer på demonbesittelse, for eksempel en fysisk svekkelse som ikke kan tilskrives en faktisk fysiologisk problem, en personlighetsendring, for eksempel depresjon eller aggresjon, overnaturlig styrke, usømmelighet, antisosial atferd, og kanskje muligheten til å dele informasjon som ingen har på noen naturlig måte å ha kjennskap til. Det er viktig å merke seg at nesten alle, om ikke alle, kan disse egenskapene har andre forklaringer, så det er viktig ikke å merke enhver deprimert person eller epileptiske individuelle som demonbesatte. På den annen side, vestlige kulturer tar sannsynligvis ikke sataniske engasjement i folks liv alvorlig nok.

I tillegg til disse fysiske eller følelsesmessige forskjeller, kan man også se på åndelige egenskaper som viser demonisk innflytelse. Disse kan inkludere en vegring mot å tilgi (2. Korinterne 2:10-11) og troen på og spredning av falsk lære, spesielt om Jesus Kristus og Hans forsonende arbeid (2. Korinterne 11:3-4, 13-15, 1. Timoteus 4 :1-5, 1. Johannes 4:1-3).

Når det gjelder involvering av demoner i livene til kristne, er apostelen Peter en illustrasjon av det faktum at en troende kan bli påvirket av djevelen (Matteus 16:23). Noen henviser til kristne som er under sterk demonisk innflytelse som "demonisert", men det er aldri et eksempel i Skriften på at en troende i Kristus blir besatt av en demon. De fleste teologer mener at en kristen ikke kan bli besatt fordi han har Den Hellige Ånd værende innenfor (2. Korinterne 1:22, 5:5, 1. Korinterne 6:19), og Guds Ånd ville ikke dele bolig med en demon.

Vi får ikke vite nøyaktig hvordan man åpner seg opp for besittelse. Hvis Judas' tilfelle er representativt, åpnet han sitt hjerte til onde - i hans tilfelle av hans grådighet (Johannes 12:6). Så det kan være mulig at hvis man lar hjertet hans å bli styrt av noen vanlig synd, blir det en invitasjon til en demon for å delta. Fra misjonærers erfaringer, synes demonbesittelse også å være knyttet til tilbedelsen av hedenske avguder og besittelse av okkulte materialer. Skriften forteller gjentatte ganger tilbedelse av forbilder til den faktiske tilbedelse av demoner (3. Mosebok 17:7; 5. Mosebok 32:17, Salme 106:37, 1. Korinterne 10:20), så det burde ikke være overraskende at involvering med avgudsdyrking kan føre til demonbesittelse.

Basert på ovennevnte skriftsteder og noen av erfaringene til misjonærer, kan vi konkludere med at mange mennesker åpner sitt liv opp til demonengasjement gjennom omfavnelse av synd eller gjennom kultiske engasjement (enten bevisst eller ubevisst). Eksempler kan inkludere umoral, narkotika/alkohol misbruk som endrer ens tilstand av bevissthet, opprør, bitterhet og oversanselig meditasjon.

Det er en ekstra faktor. Satan og hans onde vert kan ikke gjøre noe Herren ikke tillater dem å gjøre (Job 1-2). Hvis dette blir tilfelle, Satan, tenker han å oppnå sine egne formål, faktisk oppnå Guds gode formål, som i tilfelle av Judas' svik. Noen mennesker utvikler en usunn fascinasjon for det okkulte og demonisk aktivitet. Dette er uklokt og ubibelsk. Hvis vi følger Gud, hvis vi kler oss med rustningen Hans og stoler på Hans styrke (Efeserne 6:10-18), har vi ingenting å frykte fra de onde, for Gud hersker over alt

EnglishReturner til den norske hjemmesiden

Hva sier Bibelen om det å være besatt av demoner? Kan mennesker være besatt av demoner selv i dag?
Del denne siden: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries