settings icon
share icon
Spørsmål

Skapte Gud ondskap?

Svar


Det er lett å tro at, siden Gud er Skaperen av alt, så må Han derfor også være Skaperen av ondskap. Men ondskap er ikke en “gjenstand” som for eksempel en stein eller strøm. Du kan ikke bestille et glass ondskap. Ondskap er ikke noe som eksisterer i seg selv – det er noe vi selv har skapt. For eksempel; hull eksisterer, men de eksisterer kun i noe annet. Vi kaller det fraværet. Derfor kan vi si at alt Gud skapte var gode ting. Noe av det Han skapte var friheten å velge å gjøre gode ting. Det er derfor opp til hvert enkelt menneske å velge å gjøre gode ting å holde seg borte fra ondskap – det er ikke noe Gud kan styre over.

Kanskje vi kan dra det litt lenger. Om noen spør: “Eksisterer kulden?” så ville vi mest sannsynlig svart “Ja.” Skjønt, dette er feil. Kulde eksisterer ikke. Kulde er varmens fravær. Det er det samme som at mørket ikke eksisterer; det er lysets fravær. Ondskap er godhetens fravær, eller rettere sagt: ondskap er Guds fravær. Gud skapte ikke ondskap, men valgte å tillate godhetens fravær.

Gud skapte ikke ondskap, men Han tillater ondskap. Om Gud ikke hadde tillatt dette så hadde både menneskeheten og englene måttet følge Gud fordi de måtte og ikke ville. Han ville ikke ha “roboter” som bare gjorde det Han sa fordi de er programmert til å følge Gud. Gud tillater ondskap fordi Han vil at folk skal kunne velge med sitt eget hjerte om de vil følge Ham eller ei.

Som menneske kan vi aldri forstå Gud og Hans vilje fullt ut (Romerne 11:33-34). Innimellom tror vi at vi kanskje forstår hvorfor Gud gjør som Han gjør, for så å finne ut at Han egentlig mente noe helt annet en det vi først trodde. Gud ser på ting fra et hellig og evig perspektiv – mens vi ser på ting fra et syndig og tilfeldig perspektiv. Hvorfor valgte Gud å skape mennesket da Han visste at Adam og Eva ville synde og derfor bringe ondskap, død og lidelse til menneskeheten? Hvorfor skapte Han ikke bare menneskene og lot de bli i himmelen slik at vi slapp ondskapen? Disse spørsmålene har ikke noen tilstrekkelige svar. Hva vi vet er at samme hva Gud gjør så er det perfekt og hellig. Gud tillater muligheten for ondskap for å gi oss muligheten til å velge om vi virkelig vil følge Ham – av egen fri vilje.

EnglishReturner til den norske hjemmesiden

Skapte Gud ondskap?
Del denne siden: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries