settings icon
share icon
Spørsmål

Hva sier Bibelen om prevensjonsmiddel? Er det noensinne riktig å bruke prevensjonsmiddel?

Svar


Mennesket skulle ifølge Gud være “fruktbare og formere” (1. Mosebok 1:28). Ekteskap var noe Gud innførte som et stabilt miljø for å kunne produsere og oppdra barn. Dessverre så kan noen i dag se på barn som en plage og en byrde. De står i veien for menneskers karrierer og økonomiske mål, og de ødelegger våre sosiale rykter. Ofte så er denne typen egoisme roten av bruken av prevensjonsmiddel.

Motsatt av den egoisme som ligger bak noen valg av å bruke prevensjonsmiddel så presenterer Bibelen barn som en gave fra Gud (1. Mosebok 4:1; 1. Mosebok 33:5). Barn er et arv fra Herren (Salme 127:3-5). Barn er en velsignelse fra Gud (Lukas 1:42). Barn er en krone til de aldrede (Salomos ordspråk 17:6). Gud velsigner kvinner med barn (Salme 113:9; 1. Mosebok 21:1-3; 25:21-22; 30:1-2; 1 Samuel 1:6-8; Lukas 1:7, 24-25). Gud former barn i livmoren (Salme 139:13-16). Gud kjenner til barn før deres fødsel (Jeremias 1:5; Galaterne 1:15).

Det nærmeste Skriften kommer å spesifikt fordømme bruken av prevensjonsmiddel er 1. Moseboks kapittel 38, redegjørelsen av Satans sønner Er og Onan. Er giftet seg med en kvinne som het Tamar, men han var ond og Herren sørget for at han døde; etterlot Tamar uten mann og barn. Tamar fikk da gifte seg med Ers bror Onan ifølge loven for levittiske ekteskap i 5. Mosebok 25:5-6. Onan ville ikke dele sitt arv med noen barn han ville produsere på sin brors vegne, så han utøvet den eldste formen for prevensjonsmiddel – tilbaketrekning. 1. Mosebok 38:10 sier, “Det han gjorde var ondskap i Guds øyne, så Han sørget for at han også døde.” Onans motivasjon var også ondskapsfull: han brukte Tamar for sin egen nytelse men nektet å utføre sine lovlige plikter som et arv for sin avdøde bror. Denne passasjen brukes ofte som et bevis på at Gud ikke tillater prevensjonsmiddel. Men det var ikke spesifikt selve akten som gjorde at Gud valgte å drepe Onan; det var Onans selviske motiver bak handlingen som lå til grunn for dette.

Det er viktig å se på barn slik Gud ser dem og ikke slik verden synes vi bør se dem. Men når det er sagt så forbyr ikke Bibelen prevensjonsmiddel. Prevensjonsmiddel er, per definisjon, det motsatte av unnfangelse. Det er ikke unnfangelsen i seg som avgjører om det er rett eller feil. Slik Onan lærte oss så er det motivene bak som avgjør om det er rett eller feil. Om et ektepar bruker prevensjonsmiddel for å ha mer for seg selv så er det feil. Om et par benytter seg av prevensjonsmiddel for å vente til de er modne og mer økonomisk og åndelig forberedt så er det mulig at det er greit å benytte seg av prevensjonsmiddel. Det henger som sagt på motivene.

Bibelen presenterer det å få barn som en god ting. Bibelen “forventer” at en mann og kone vil få barn. Den manglende evnen på å få barn er alltid presentert i Skriften som en dårlig ting. Det er ingen i Bibelen som ikke ville ha barn. Samtidig så kan vi heller ikke si at det er feil å bruke prevensjonsmiddel under en bestemt tid. Alle ektepar bør søke Guds vilje når det gjelder når de bør skaffe barn og hvor mange barn de bør skaffe.

EnglishReturner til den norske hjemmesiden

Hva sier Bibelen om prevensjonsmiddel? Er det noensinne riktig å bruke prevensjonsmiddel?
Del denne siden: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries