settings icon
share icon
Spørsmål

Hva sier Bibelen om å styre din økonomi?

Svar


Bibelen har mye å si om styring av økonomi. Når det gjelder å låne så råder Bibelen sterkt imot dette. Se Salomos ordspråk 6:1-5; 20:16; 22:7, 26-27 (“De rike styrer over de fattige, og låneren tjener den som låner ut… Ikke vær en mann som står i gjeld til andre; om du mangler evnen å betale tilbake så vil din seng forsvinne under deg”). Igjen og igjen så advarer Bibelen oss mot opphopning av rikdom og oppmuntrer oss til å søke etter åndelig rikdom i stedet. Salomos ordspråk 28:20: “En trofast man vil bli rikt velsignet, men en som er ivrig etter å bli rik vil ikke gå ustraffet.” Se også Salomos ordspråk 10:15; 11:4; 18:11; 23:5.

Salomos ordspråk 6:6-11 tilbyr visdom som gjelder latskap og den økonomiske ødeleggelse som uunngåelig følger som et resultat. Vi er fortalt at vi bør vurdere de arbeidsomme maurene som jobber for å samle opp mat. Passasjen advarer også mot å sove når vi bør jobbe med noe lønnsomt. En “latsabb” er en lat person som heller hviler enn å arbeide. Hans slutt er garantert – fattigdom og behov. I den andre enden av spektret ser vi den som er besatt av å tjene penger. Slik en, ifølge Predikerens bok 5:10, har aldri nok penger til å tilfredsstille Han og vil bare ha mer og mer hele tiden. Timoteus 6:6-11 advarer også mot å havne i fellen hvor vi ønsker oss rikdom.

Snarere enn å ønske å samle opp masse penger selv så er den bibelske modellen å gi, ikke få. "Husk dette: Den som sår sparsomt, vil også høste sparsomt, og den som sår rikelig skal også høste rikelig. Hver mann bør gi det Han har besluttet i sitt hjerte å gi, ikke motvillig eller under tvang, for Gud elsker en glad giver "(2. Korinterne 9:6-7). Vi oppfordres også til å være gode forvaltere av det Gud har gitt oss. I Lukas 16:1-13, fortalte Jesus lignelsen om den uærlige forvalteren som en måte å advare oss mot dårlig forvaltning. Moralen i historien er "Så hvis du ikke har vært pålitelig i håndteringen av verdslig rikdom, hvem vil da stole på deg med ekte rikdommer?" (v. 11). Vi er også ansvarlige for å sørge for vår egen husholdning, som 1. Timoteus 5:8 minner oss om: "Hvis noen ikke har omsorg for sine slektninger, og spesielt for hans nærmeste familie, så har denne fornektet troen og er verre enn en vantro."

Så – hva Bibelen sier om å håndtere penger? Svaret kan oppsummeres med ett ord – visdom. Vi må være kloke med våre penger. Vi skal spare penger, men ikke hamstre. Vi skal bruke penger, men på en kontrollert og diskret måte. Vi skal gi tilbake til Herren på en gledelig og ivrig måte. Vi skal bruke våre penger til å hjelpe andre, men med dømmekraft og veiledning av Guds Ånd. Det er ikke galt å være rik, men det er galt å elske penger. Det er ikke galt å være fattig, men det er galt å kaste bort penger på trivielle ting. Bibelens konsekvente budskap på dette temaet er å være klok.

EnglishReturner til den norske hjemmesiden

Hva sier Bibelen om å styre din økonomi?
Del denne siden: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries