settings icon
share icon
Spørsmål

Hvorfor hater jøder og arabere/muslimer hverandre?

Svar


Først så er det viktig å forstå at ikke alle arabere er muslimer, og ikke alle muslimer er arabere. Mens et flertall av arabere er muslimer så er det også mange ikke-muslimske arabere. Videre er det betydelig flere ikke-arabiske muslimer i områder som Indonesia og Malaysia enn det er arabiske muslimer. For det andre er det viktig å huske at ikke alle arabere hater jøder, og ikke alle muslimer hater jøder, og ikke alle jøder hater arabere og muslimer. Vi må være forsiktige med å sette mennesker i bås. Men, generelt sett så har arabere og muslimer en motvilje mot og mistillit til jøder, og vice-versa.

Hvis det er en bestemt bibelsk forklaring på denne fiendtligheten så går det helt tilbake til Abraham. Jødene er etterkommere av Abrahams sønn Isak. Araberne er etterkommere av Abrahams sønn Ismael. Med Ismael som sønn av en slavekvinne (1. Mosebok 16:1-16) og Isaac, den sønnen som skulle arve velsignelse av Abraham (1. Mosebok 21:1-3), det ville åpenbart vokse litt fiendtlighet mellom de to sønnene. Som et resultat av at Ismael mobbet Isaac (1. Mosebok 21:9) så fikk Sarah Abraham til å sende Hagar og Ismael bort (1. Mosebok 21:11-21). Sannsynlig forårsaket dette enda mer forakt i Ismaels hjerte mot Isaac. En engel profeterte til Hagar at Ismael ville ”leve i fiendskap mot alle hans brødre” (1. Mosebok 16:11-12).

Religionen Islam, som et flertall av arabere er tilhengere av, har gjort denne fiendtlighet dypere. Koranen inneholder noe motstridende instruksjoner for muslimer om jøder. På et tidspunkt instruerer den muslimene til å behandle jødene som brødre og på et annet punkt kommanderer Koranen muslimer til å angripe jøder som nekter å konvertere til Islam. Koranen introduserer også en konflikt om hvilken av sønnene av Abraham som virkelig var sønnen av løftet. De hebraiske skriftene sier at det var Isak. Koranen sier at det var Ismael. Koranen lærer at det var Ismael som Abraham nesten ofret til Herren, ikke Isak (i motsetning til 1.Mosebok, kapittel 22). Denne debatten om hvem som var sønn av løftet bidrar til fiendtlighet i dag.

Men den gamle roten av bitterhet mellom Isak og Ismael forklarer ikke all fiendskap mellom jøder og arabere i dag. Faktisk, i tusenvis av år, levde jøder og arabere i relativ fred og likegyldighet overfor hverandre. Den primære årsaken til fiendtlighet har en moderne opprinnelse. Etter andre verdenskrig, da FN ga en del av landet Israel til det jødiske folk, var landet på den tiden hovedsakelig bebodd av arabere (palestinere). De fleste araberne protesterte kraftig mot at nasjonen Israel okkuperte dette landet. Arabiske nasjoner ble forente og angrep Israel i et forsøk på å drive dem ut av landet, men de ble beseiret. Helt siden dette har det vært stor fiendtlighet mellom Israel og dets arabiske naboer. Israel eksisterer på et liten stykke land omgitt av mye større arabiske land som Jordan, Syria, Saudi Arabia, Irak og Egypt. Det er vårt standpunkt, bibelsk sett, at Israel har rett til å eksistere som en nasjon i sitt eget land som Gud ga etterkommerne av Jakobs sønnesønn av Abraham. Samtidig har vi stor tro på at Israel bør søke fred og vise respekt for sine arabiske naboer. Salmene 122:6 erklærer: ”Be om fred for Jerusalem. Måtte de som elsker deg være trygge."

EnglishReturner til den norske hjemmesiden

Hvorfor hater jøder og arabere/muslimer hverandre?
Del denne siden: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries