settings icon
share icon
Spørsmål

Hva sier Bibelen om dinosaurer? Finnes det dinosaurer i Bibelen?

Svar


Temaet dinosaurer i bibelen er en del av en stor og lang debatt innen det kristne samfunn og handler om hvordan vi skal tolke alle skapninger og fysiske bevis som svever rundt oss. De som tror på en verden før den vi har i dag er nok enige i at Bibelen ikke nevner dinosaurer siden de døde ut mange miljoner år før mennesket ble født. De som skrev Bibelen kan umulig ha sett dinosaurer.

For å se det fra en motsatt side så finnes det de som mener at Bibelen faktisk nevner dinosaurene, selvom termen “dinosaur” ikke blir brukt. De bruker heller det hebreiske ordet tanniyn som kan oversettes på noen forskjellige måter i våre engelske Bibeler. Det hender at det kalles for “sjømonster” og noen ganger “slange”. Den vanligste oversettelsen er “drage”. Tanniynen nevnes inntil 30 ganger i det gamle testamentet og eksisterte både på land og i vann.

I tillegg til å nevne disse gigantiske reptilene så beskriver Bibelen et par skapninger på en slik måte at noen forskere mener at det de beskriver kan ha vært dinosaurer. The Behemoth sies å være den mektigste av alle Guds skapninger, og det er en gigant med en hale som kan sammenlignes med et sedertre (Job 40:15). Noen forskere har forsøkt å identifisere Behemoth enten som en elefant eller en flodhest. Andre peker på at elefanter og flodhester har veldig tynne haler; ingenting som kan sammenlignes med et sedertre, altså. Dinosaurer som Brachiosaurus og Diplodocus, derimot, hadde store haler som lett kunne sammenlignes med et sedertre.

Nesten hver eldgammel sivilisasjon har en slags kunst som skildrer gigantiske krypdyrskapninger. Helleristninger, gjenstander, og selv små leirefigurer som finnes i Nord-Amerika ligner moderne skildringer av dinosaurer. Helleristninger i Sør-Amerika skildrer menn som rir Diplodocus-lignende skapninger og som, utrolig nok, bærer velkjente bilder av Triceratops-aktige, pterodactyl-lignende, og Tyrannosaurus Rex-lignende skapninger. Romerske mosaikker, Maya-keramikk og de babylonske bymurene vitner alle om menneskets trans-kulturelle, geografiske og grenseløse fascinasjon med disse skapningene. Det finnes altså nok historiske bevis for sameksistens av dinosaurer og mennesker, og de fysiske bevis, som fossile fotavtrykk av mennesker og dinosaurer funnet sammen på steder i Nord-Amerika og Vest-Sentral-Asia er det viktigste beviset på det.

Så, finnes det dinosaurer i Bibelen? Det er langt i fra fastslått. Det kommer an på hvordan du velger å tolke alle bevis og hvordan du ser på verden du lever i. Om Bibelen tolkes bokstavelig så vil du raskt oppdage at dinosaurene eksisterte sammen med menneskene. Dersom menneskene og dinosaurene eksisterte sammen, hva skjedde da med dinosaurene? Mens Bibelen ikke diskuterer dette temaet så døde de mest sannsynlig ut kort tid etter flommen kombinert med at menneskene jaktet på de og ville drepe alle dinosaurer.

EnglishReturner til den norske hjemmesiden

Hva sier Bibelen om dinosaurer? Finnes det dinosaurer i Bibelen?
Del denne siden: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries