settings icon
share icon
Întrebare

Este Dumnezău real? Cum pot fi sigur că Dumnezău este real?

Răspuns


Noi știm că Dumnezău este real pentru că El s-a arătat nouă în trei moduri: prin creație, prin Cuvântul Său și prin Fiul Său, Isus Hristos.

Cea mai de bază dovadă a existenței lui Dumnezău este șeea și El a creat. „De la crearea lumii, înțelepciunea și puterea lui Dumnezău sînt clare, fiind înțelese din ceea ce a fost creat, astfel încât oamenii să nu aibă scuze” (Romani 1:20). „Cerurile declară slava lui Dumnezău și cerul lăudă lucrarea mâinilor Lui” (Psalmul 19:1).

Dacă aș găsî un ceas de mână în mijlocul unui câmp, nu aș presupune că a apărut din neant sau că a existat întotdeauna. Bazându-mă pe cum arată ceasul, aș presupune că a fost proiectat de cineva. Dar există mult mai mult design și precizie în lumea din jurul nostru. Măsurarea timpului nostru nu se bazează pe ceasuri de mână, ci pe lucrarea lui Dumnezău - rotația regulată a Pământului (și proprietățile radioactive ale atomului de cesiu-133). Universul arată un mare design și acest lucru argumentează pentru un Mare Designer.

Dacă aș găsî un mesaj codificat, aș căuta un criptograf pentru a ajuta să descifrez codul. Presupunerea mea ar fi că există un expeditor inteligent al mesajului, cineva care a creat codul. Cât de complex este „codul” ADN-ului pe care îl purtăm în fiecare celulă a corpului nostru? Complexitatea și scopul ADN-ului nu argumentează pentru un Scriitor Inteligent al codului?

Nu numai că Dumnezău o creat o lume fizică complicată și fin ajustată; El o inspirat și un simț al eternității în inima fiecărui om (Eclesiastul 3:11). Oamenii au o percepție înnăscută că există mai mult în viață decât se întâlnește cu ochiul, că există o existență mai înaltă decât această rutină pământească. Simțul nostru al eternității se manifestă în cel puțin două moduri: prin crearea legilor și prin adorare.

Fiecara civilizație de-a lungul istoriei o apreciat niste legi morale, care-s surprinzător de similare de la cultura la cultura. De exemplu, idealul iubirii-i universal estimat, iar minciuna-i universal condamnata. Așa moralitate comuna, așa înțelegere globala o binelui si răului, indica existenta unui Fintare Morala Suprema care ne-a dat astfel de scrupule.

La fel, oamenii din întreaga lume, indiferent de cultura, au cultivat întotdeauna un sistem de inchinare. Obiectul inchinarii poate varia, dar sentimentul unei "puteri superioare" e o parte incontestabila a fiintei umane. Propensiunea noastra de a ne inchina se aliniază cu faptul că Dumnezău ne-a creat "după chipul Său" (Geneza 1:27).

Dumnezău S-a dezvăluit si prin Cuvântul Sau, Biblia. De-a lungul Scripturii, existenta lui Dumnezău e tratata ca un fapt evident (Geneza 1:1; Exodul 3:14). Cand Benjamin Franklin si-a scris autobiografia, nu si-a pierdut timpul incercand sa-si dovedeasca existenta. La fel, Dumnezău nu isi petrece mult timp incercand sa-si dovedeasca existenta in cartea Sa. Caracterul transformator al Bibliei, integritatea acesteia si miracolele care au insotit scrierea ei ar trebui sa fie suficiente pentru a merita o analiza mai atenta.

A treia modalitate prin care Dumnezău S-a dezvaluit e prin Fiul Sau, Isus Hristos (Ioan 14:6-11). "La inceput era Cuvantul: Cuvantul era cu Dumnezău si Cuvantul era Dumnezău. Cuvantul S-a facut carne si S-a asezat intre noi. Noi am vazut slava Lui, slava Celui Unul-Nascut de la Tata, plin de har si de adevar" (Coloseni 2:9).

In uimitoarea Sa viata, Isus o pastrat intreaga lege a Vechiului Testament in mod perfect si o implinit profețiile cu privire la Mesia (Matei 5:17). A efectuat nenumarate acte de compasiune si miracole publice pentru a-si autentifica mesajul si pentru a marturisi despre divinitatea Sa (Ioan 21:24-25). Apoi, trei zile dupa crucificarea Sa, El a inviat din morti, un fapt confirmat de sute de martori oculari (1 Corinteni 15:6). Inregistrarea istorica e plina de "dovezi" despre cine este Isus. Dupa cum a spus Apostolul Paul, aceasta chestiune "nu-si facut in colt" (Faptele Apostolilor 26:26).

Noi înțelegem că mereu o să existe sceptici care au propriile lor idei despre Dumnezău și vor interpreta dovezi în consecință. Și o să fie unii la care nicio cantitate de dovezi nu-i o să-i convingă (Psalmul 14:1). Totul vine la credință (Evrei 11:6).

EnglishReveniți la pagina principală moldovenească

Este Dumnezău real? Cum pot fi sigur că Dumnezău este real?
© Copyright Got Questions Ministries