settings icon
share icon
Întrebare

Este Biblia cu adevărat Cuvântul lui Dumnezău?

Răspuns


Răspunsu nostru la asta întrebare nu doar va hotărî cum privim Biblia și cum e de importantă pentru viețile noastre, dar o să aibă și o influență veșnică asupra noastră. Dacă Biblia e cu adevărat Cuvântul lui Dumnezău, atunci ar trebui să o prețuim, să o studiem, să o ascultăm și să avem deplină încredere în ea. Dacă Biblia e cu adevărat Cuvântul lui Dumnezău, atunci e autoritatea finală pentru toate problemele de credință, practică și moralitate. Dacă Biblia e Cuvântul lui Dumnezău, atunci să o respingem înseamnă să respingem pe Dumnezău însuși.

Faptu că Dumnezău ne-a dat Biblia e o dovadă a iubirii Sale pentru noi. Dumnezău a comunicat oamenilor cum e El și cum putem avea o relație corectă cu El. Astea sunt lucruri pe care nu le-am fi putut ști dacă Dumnezău nu ni le-ar fi revelat divin în Biblie. Biblia conține tot ce trebuie să știm oamenii despre Dumnezău pentru a avea o relație corectă cu El.

Cum putem ști că Biblia e Cuvântul lui Dumnezău și nu doar o carte bună? Ce e unic în Biblie care o diferențiază de toate celelalte cărți scrise vreodată? Există vreo dovadă că Biblia e cu adevărat Cuvântul lui Dumnezău? Aste tipuri de întrebări trebuie examinate cu seriozitate. Nu poate fi nicio îndoială că Biblia pretinde că e Cuvântul lui Dumnezău. Acest lucru e văzut în recomandarea lui Pavel către Timotei: „De mic copil ai cunoscut Sfintele Scripturi, care te pot face înțelept pentru mântuirea prin credința în Hristos Isus. Toată Scriptura e inspirată de Dumnezău și de folos pentru învățătură, pentru mustrare, pentru îndreptare, pentru educarea în neprihănire, pentru ca omu lui Dumnezău să fie desăvârșit, bine pregătit pentru orice lucrare bună” (2 Timotei 3:15–17).

Există atât dovezi interne, cât și externe că Biblia e cu adevărat Cuvântul lui Dumnezău.

Dovejile interne că Biblia este Cuvântul lui Dumnezău

Dovejile interne-sunt acile lucruri din Biblie care atestă originea divină a aceștia. O dovejadî internă că Biblia este cuadevărat Cuvântul lui Dumnezău este unitatea sa. Ș-apoi dacă-i să ne ghidăm pe tace, Biblia o e o carte unificată, tare mult-n ciuda faptului că are șaișpezeci și șaișe de cărți separate, scrise pe trei continente, în trei limbi diferite și pe o perioadă de aproximativ 1.500 de ani, de peste 40 de autori care veneau din medii diferite. Biblia rămîne o carte unificată de la început pînă la sfîrșit, fără nicio contradicție. Această unitate o e unică în comparație cu toate celelalte cărți și o e dovada că vorbele pe care Dumnezău i-a îndemnat oamenii să le scrie sînt divine.

O altă dovadă internă care sugerează că Biblia e cu adevărat Cuvîntul lui Dumnezău e profeția. Biblia conține sute de profeții detaliate referitoare la viitorul diferitelor națiuni, anumitor orașe și întregii omeniri. Alte profeții se referă la venirea lui Mesia, Mîntuitorul tuturor celor care ar crede în El. În contra cu profețiile găsite în alte cărți religioase sau cele ale oamenilor, cum ar fi Nostradamus, profețiile biblice sînt extrem de detaliate. Există peste trei sute de profeții despre Isus Hristos în Vechiul Testament. Nu doar că-i prezisă nașterea și linia sa genealogică, dar și cum o să moară și că o să învie. Pur și simplu nu-i alta cale logică de a explica profețiile îndeplinite din Biblie decît prin a cita originea divină. Nu-i nicio alta carte religioasă cu o astfel de cantitate de profeții predictive detaliate ca Biblia.

A treia dovadă internă a originii divine a Bibliei e autoritatea și puterea sa unică. Chiar dacă-i o dovadă mai subiectivă decît primele două, ea nu-i mai slabă în a susține faptul că Biblia e Cuvîntul lui Dumnezău. Autoritatea Bibliei e diferită de orice altă carte scrisă vreodată. Puterea asta e văzută în modul în care inumerabile vieți au fost transformate în mod supernatural. Dependenții de droguri au fost vindecați de ea, homosexualii au fost eliberați de ea, derelictii și leneșii au fost transformați de ea, criminalii au fost reformați de ea, păcătoșii avertizați de ea și ura transformată în iubire de ea. Biblia posedă o putere dinamică și transformatoare care este posibilă doar pentru că este cu adevărat Cuvântul lui Dumnezău.

Dovada exterioară că Biblia-i Cuvântul lui Dumnezău

Mai sunt şi dovezi exterioare care arată că Biblia-i cu adevărat Cuvântul lui Dumnezău. O dovadă-i istoricitatea Bibliei. Căci în Biblie sunt relatate evenimente istorice, iar exactitatea lor poate fi verificată ca la orice alt document istoric. Prin dovezi arheologice şi scrieri care nu-s în Biblie, conturile istorice din Biblie s-au dovedit de nenumărate ori a fi precise şi adevărate. Faptul că toate dovezi arheologice şi manuscrise susțin Biblia o fac cea mai bine documentată carte din lumea veche. Că Biblia înregistrează exact evenimente istorice verificabile ajută la susținerea pretenţiei că-i chiar Cuvântul lui Dumnezău şi susține încrederea cu privire la alte probleme din Biblie.

O altă dovadă exterioară că Biblia-i cu adevărat Cuvântul lui Dumnezău-i integritatea autorilor săi umani. Studiind vieţile autorilor Scripturii, vedem că-s oneşti şi sinceri. Faptul că erau gata să moară adesea în chinuri pentru ceea ce credeau dovedeşte că aceşti oameni chiar credeau că Dumnezău le vorbise. Bărbaţii care-au scris Noul Testament şi mulţi sute de alţi credincioşi (1 Corinteni 15:6) ştiau adevărul mesajului lor pentru că petrecuseră timp cu Iisus Hristos după ce înviase din morţi. Când l-au văzut pe Hristos înviat, asta i-a marcat enorm. Au trecut de la ascundere-n frică la a fi gata să moară pentru mesajul pe care Dumnezău li l-a dezvăluit. Vieţile şi moartea lor dovedesc că Biblia-i cu adevărat Cuvântul lui Dumnezău.

O altă dovadă dinafară că Biblia-i adevărata Cuvântul lui Dumnezău-i indestructibilitatea ei. Biblia a avut mai multe atacuri tâmpite și încercări să fie distrusă decât orice carte din istorie. De la împărații români devreme ca Dioclețian, prin dictatori comuniști și până la atei moderni, Biblia a rezistat unui atac constant din partea dusmanilor. Cu toate astea, ea ține și-i și astăzi cea mai mare carte publicată în lume.

În istorie, scepticii credeau că Biblia-i mitologică, dar arheologia-o confirmat că-i istorică. Inamicii o atacau învățătura ca fiind primitivă și depășită, dar ideile morale și legale aveau o influență bună asupra societăților în lume. Ea continuă să fie atacată de pseudo-știință, psihologie și mișcări politice, dar e la fel de adevărată și relevantă astăzi ca la început când s-a scris. Așa-i, nu-i de mirare. De fapt, Isus zicea: „Cerul și pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece niciodată” (Marcu 13:31).

Biblia, unică printre cărți, a schimbat viețile a foarte mulți oameni și a influențat întregi culturi. După examinarea probelor, se poate spune fără îndoială că Dumnezău a zis și da, Biblia-i adevărata Cuvântul lui Dumnezău.

EnglishReveniți la pagina principală moldovenească

Este Biblia cu adevărat Cuvântul lui Dumnezău?
© Copyright Got Questions Ministries