settings icon
share icon
Kérdés

Hogyan küzdhetem le az elutasítottság érzését?

Válasz


Mindnyájan hajlamosak vagyunk a csalódottságra és az elutasítottság érzésére, és ez különösen igaz egy kapcsolat megszűnése után. Az újjászületett hívőnek azonban rendelkezésére áll egy forrás, Isten igéje, amely vigasztalást és tisztánlátást nyújt az ügyben. Ha egy valaki elutasít, az nem jelenti azt, hogy nem vagyunk szerethetőek. De megengedhetjük, hogy ez az egy elutasítás kihasson az érzelmeinkre, és befolyásolja az önmagunkról alkotott képet, vagy dönthetünk úgy, hogy valami tartósabb alapra hivatkozva továbblépünk.

Mi ez az alap? A hívők számára a Krisztusban való helyzetünk. Amikor újjászületünk, Isten elfogad minket. „Áldott a mi Urunk Jézus Krisztus Istene és Atyja, aki megáldott minket mennyei világának minden lelki áldásával a Krisztusban. Mert őbenne kiválasztott minket magának már a világ teremtése előtt, hogy szentek és feddhetetlenek legyünk előtte szeretetben. Előre el is határozta, hogy fiaivá fogad minket Jézus Krisztus által, akarata és tetszése szerint, hogy magasztaljuk dicsőséges kegyelmét, amellyel megajándékozott minket szeretett Fiában" (Efezus 1:3-6).

Noha nem tudjuk kiérdemelni és megszerezni (Efezus 2:8-9), az Úr Jézus Krisztus minden lelki áldással megáldott és elfogadott minket. Ez az elfogadás az Ő kegyelmi ajándéka, és ez minden és bármilyen érzést felülmúl, amely nem Isten igéjének igazságán alapul. Ha hittel elsajátítjuk ezt az igazságot, valósággá válik a szívünkben és az életünkben.

Ha az érzéseinket követjük, az fájni fog. Sérülni és csalódni fogunk, mert bukott világban élünk. Ahogy ezekre a sérülésekre és csalódásokra reagálunk, az meghatározza, hogy erősebbé válunk-e az Úrral való járásunkban, vagy sebzetten élünk. Mindkét eredmény a mi döntésünk. Isten lehetővé teszi, hogy a csalódottságokon úgy menjünk át, hogy tudjuk: gondviselése a javunkat szolgálja. Ha megpihenünk benne, megtapasztalhatjuk kegyelmét és vigasztalását. Isten minden újjászületett gyermekének rendelkezésére áll Krisztusban a gondviselés és az áldás, de a mi döntésünk, hogy élünk-e velük. Olyan ez, mintha volna egymillió dollárunk a bankban, és mi úgy döntenénk, hogy halálra éhezünk, mert nem akarjuk azt a pénzt ételre költeni.

A hívők identitását nem a múltbeli bukásaik vagy csalódottságaik vagy elutasítottságuk határozzák meg. Isten gyermekei vagyunk, akik egy új életre születtünk újjá, és Krisztus Jézusban Isten elfogadott, és minden lelki áldással felruházott. Ez a győzedelmes élet meghatározó tényezője. Járhatunk a magunk erejében, amit Pál apostol „testnek" hív, vagy járhatunk a Szentlélek erejében. Rajtunk áll. Isten ellátott minket fegyverzettel (Efezus 6:11-18), de az tőlünk függ, hogy hittel magunkra öltjük-e.

Ezért ha Isten gyermeke vagy, lehet, hogy csalódás ér ebben az életben, de a Király gyermekének ez az elutasítottság csak egy kis kudarc. Dönthetsz úgy, hogy igénybe veszed az Isten gyermekének járó örökséget és kegyelemben továbblépsz. Azért tudod a megbocsátás ajándékát adni másoknak és magadnak, mert ezt az ajándékot az Úr Jézus Krisztustól kaptad (Efezus 4:32).

EnglishVissza a magyar oldalra

Hogyan küzdhetem le az elutasítottság érzését?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries