settings icon
share icon
Pitanje

Zašto treba da čitamo / proučavamo Bibliju?

Odgovor


Trebali bismo čitati i proučavati Bibliju jer je to Božija riječ za nas. Sveto pismo je doslovno „Bogom dano“ (2. Timoteju 3:16). Drugim riječima, to su same Božije riječi upućene nama. Toliko je pitanja koja su filozofi postavili na koja nam Bog odgovara u Svetom pismu. Koja je svrha života? Odakle sam došao? Postoji li život nakon smrti? Kako da stignem u raj? Zašto je svijet pun zla? Zašto se borim da činim dobro? Pored ovih „velikih“ pitanja, Biblija daje mnogo praktičnih savjeta u oblastima kao što su: Šta tražim od bračnog druga? Kako mogu imati uspješan brak? Kako mogu biti dobar prijatelj? Kako mogu biti dobar roditelj? Šta je uspjeh i kako ga postići? Kako mogu da se mijenjam? Šta je zaista bitno u životu? Kako da živim tako da ne moram da žalim za onim što je bilo? Kako da se pobjednički nosim s nepravednim okolnostima i lošim događajima u životu?

Treba da čitamo i proučavamo Bibliju jer je potpuno pouzdana i bez greške. Biblija je jedinstvena među takozvanim „svetim“ knjigama po tome što ne daje samo moralno učenje i kaže: „Vjeruj mi“. Umjesto toga, imamo mogućnost da ga testiramo provjeravajući stotine detaljnih proročanstava koja daje, provjeravajući istorijske izvještaje koje bilježi i provjeravajući naučne činjenice o kojima se govori. Oni koji kažu da Biblija ima grešaka zatvaraju uši za istinu. Isus je jednom upitao šta je lakše reći: "Opraštaju ti se grijesi" ili "Ustani, uzmi postelju i hodaj." Zatim je dokazao da ima sposobnost da oprosti grijehe (nešto što ne možemo vidjeti svojim očima) iscjeljivanjem uzetog (u šta su se oni oko njega mogli uvjeriti sopstvenim očima). Slično, sigurni smo da je Božja Riječ istinita kada govori o duhovnim područjima koja ne možemo testirati svojim čulima pokazujući da je istinita u onim područjima koja možemo testirati, kao što su istorijska tačnost, naučna tačnost i proročka tačnost.

Trebali bismo čitati i proučavati Bibliju jer se Bog ne mijenja i zato što se ljudska priroda ne mijenja; za nas je relevantna kao što je bila i kada je napisana. Dok se tehnologija mijenja, priroda i želje čovječanstva se ne mijenjaju. Dok čitamo stranice biblijske istorije, otkrivamo da, bilo da govorimo o odnosima jedan na jedan ili o društvu, "nema ništa novo pod suncem" (Knjiga Propovjednikova 1:9). I dok čovječanstvo kao cjelina nastavlja da traži ljubav i zadovoljstvo na svim pogrešnim mjestima, Bog – naš dobri i milostivi Stvoritelj – nam govori šta će nam doneti trajnu radost. Njegova otkrivena Riječ, Biblija, toliko je važna da je Isus o njoj rekao: „ne živi čovjek o samom hljebu, no o svakoj riječi koja izlazi iz usta Božijih“ (Matej 4:4). Drugim riječima, ako želimo živjeti život punim plućima, kako je Bog namjerio, moramo slušati i poslušati Božju pisanu riječ.

Trebali bismo da čitamo i proučavamo Bibliju jer ima toliko lažnog učenja. Biblija nam daje mjerni štap pomoću kojeg možemo razlikovati istinu od zablude. Ona nam govori kakav je Bog. Imati pogrešnu sliku o Bogu znači obožavati idola ili lažnog boga. Mi obožavamo nešto što on nije. Biblija nam govori kako se zaista stiže na nebo, a to nije tako što smo dobri ili kršteni ili bilo čime drugim što radimo (Jovan 14:6; Efescima 2:1-10; Isaija 53:6; Rimljanima 3:10 -18, 5:8, 6:23, 10:9-13). U tom smislu, Božja riječ nam pokazuje koliko nas Bog voli (Rimljanima 5:6-8; Jovan 3:16). I upravo učenjem ovoga privlači nas da ga volimo zauzvrat (1. Jovanova 4:19).

Biblija nas osposobljava da služimo Bogu (2. Timoteju 3:17; Efescima 6:17; Jevrejima 4:12). Pomaže nam da znamo kako da se spasimo od našeg grijeha i njegovih konačnih posljedica (2. Timoteju 3:15). Razmišljanje o Božjoj Reči i poslušnost njenim učenjima donijeće uspjeh u životu (Knjiga Isusa Navina 1:8; Jakovljeva 1:25). Božja Riječ nam pomaže da vidimo grijeh u našim životima i pomaže nam da ga se riješimo (Psalam 119:9, 11). Daje nam smjernice u životu, čineći nas mudrijima od naših učitelja (Psalam 32:8, 119:99; Priče Solomunove 1:6). Biblija nas sprječava da gubimo godine života na ono što nije važno i što neće trajati (Matej 7:24-27).

Čitanje i proučavanje Biblije pomaže nam da vidimo dalje od privlačnog "mamca" do bolne "udice" u grešnim iskušenjima, tako da možemo učiti iz tuđih grešaka umjesto da ih sami činimo. Iskustvo je veliki učitelj, ali kada je u pitanju učenje iz grijeha, ono je užasno težak učitelj. Mnogo je bolje učiti na tuđim greškama. Postoji toliko mnogo biblijskih likova od kojih se može učiti, od kojih neki mogu poslužiti kao pozitivni i negativni uzori u različitim periodima njihovih života. Na primjer, David nas, u svojoj pobjedi nad Golijatom, uči da je Bog veći od svega s čim on traži da se suočimo (1. Samuilova 17), dok njegovo prepuštanje iskušenju da počini preljubu s Bat-Šebom otkriva koliko mogu biti dugotrajne i strašne posljedice trenutka grešnog zadovoljstva (2. Samuilova 11).

Biblija je knjiga koja nije samo za čitanje. To je knjiga za proučavanje kako bi se mogla primijeniti. Inače, to je kao da hranu progutate bez žvakanja, a zatim je ponovo ispljunete - time se ne dobija nikakva nutritivna vrijednost. Biblija je Božja riječ. Kao takva, ona je obavezujuća kao i zakoni prirode. Možemo je zanemariti, ali to činimo na vlastitu štetu, baš kao što bismo zanemarili zakon gravitacije. Ne može se dovoljno snažno naglasiti koliko je Biblija važna za naše živote. Proučavanje Biblije može se uporediti sa iskopavanjem zlata. Ako se malo potrudimo i samo "proberemo kamenčiće u potoku", naći ćemo samo malo zlatne prašine. Ali što se više trudimo da zaista kopamo po njemu, to ćemo dobiti veću nagradu za svoj trud.

EnglishVratite se na početnu stranicu na crnogorskom jeziku

Zašto treba da čitamo / proučavamo Bibliju?
© Copyright Got Questions Ministries