settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o zabavljanju/udvaranju?

Odgovor


Iako se riječi “udvaranje” i “zabavljanje” ne nalaze u Bibliji, data su nam neka načela kojih se hrišćani trebaju pridržavati u vremenu prije braka. Prvi je da se moramo razlikovati kada je u pitanju svjetsko viđenje zabavljanja jer je Božiji put u suprotnosti s svjetskim (2. Petrova 2:20). Iako pogled na svijet može biti da se zabavljamo sa više osoba koliko god želimo, važno je otkriti karakter osobe prije nego što se na bilo koji način vežemo za njega ili nju. Trebali bismo saznati da li je osoba nanovo rođena u Hristovom Duhu (Jovan 3:3-8) i da li dijeli istu želju za tim da bude slična Hristu (Filipljanima 2:5). Krajnji cilj zabavljanja ili udvaranja je pronalazak životnog partnera. Biblija nam kaže da, kao hrišćani, ne treba da se vjenčamo s nevjernikom (2. Korinćanima 6:14-15) jer bi to oslabilo naš odnos s Hristom i ugrozilo naš moral i standarde.

Kada je neko u ozbiljnoj vezi, bilo da se zabavlja ili udvara nekome, važno je zapamtiti da treba da volimo Gospoda iznad svega (Matej 10:37). Reći ili vjerovati da je druga osoba „sve“ ili najvažnija stvar u nečijem životu je idolopoklonstvo, što je grijeh (Galaćanima 5:20; Kološanima 3:5). Takođe, ne smijemo da prljamo svoja tijela predbračnim seksom (1. Korinćanima 6:9, 13; 2. Timoteju 2:22). Seksualni nemoral je grijeh ne samo protiv Boga već i protiv naših tijela (1. Korinćanima 6:18). Važno je voljeti i poštovati druge kao što volimo sebe (Rimljanima 12:9-10), a to je svakako istinito i za udvaranje ili vezu. Bilo da se zabavljate ili udvarate nekom, pridržavanje ovih biblijskih principa je najbolji način da imate siguran temelj za brak. To je jedna od najvažnijih odluka koju ćemo ikada donijeti, jer kada se dvoje ljudi vjenčaju, oni se priljube jedno uz drugo i postaju jedno tijelo u vezi za koju je Bog namjeravao da bude trajna i neraskidiva (Prva knjiga Mojsijeva 2:24; Matej 19:5).

*udvaranje u ovom tekstu predstavlja ozbiljan pristup romantičnoj vezi sa ciljem da se pronađe potencijalni suprug ili supruga

EnglishVratite se na početnu stranicu na crnogorskom jeziku

Šta Biblija kaže o zabavljanju/udvaranju?
© Copyright Got Questions Ministries