settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o tome kako pronaći svrhu u životu?

Odgovor


Biblija je vrlo jasna u pogledu toga šta bi trebala da bude svrha našeg života. Ljudi u Starom i Novom zavjetu tražili su i otkrili svrhu života. Solomon, najmudriji čovjek koji je ikada živio, otkrio je uzaludnost života kada se živi samo za ovaj svijet. On daje ove zaključne napomene u Propovjednikovoj knjizi: „Glavno je svemu što si čuo: Boga se boj i zapovijesti njegove drži, jer je to sve čovjeku. Jer će Bog svako djelo Bog iznijeti na sud i svaku tajnu, bilo da je dobra ili zla" (Knjiga propovjednikova 12:13-14). Solomon kaže da je život u tome da poštujemo Boga svojim mislima i životima i na taj način držimo njegove zapovesti, jer ćemo jednog dana stajati pred njim na sudu. Dio naše svrhe u životu je da se bojimo Boga i da mu se pokoravamo.

Drugi dio naše svrhe je da vidimo život na ovoj zemlji iz drugačije perspektive . Za razliku od onih čiji je fokus ovaj život, kralj David je tražio svoje zadovoljstvo u vremenu koje dolazi. Rekao je: „A ja ću u pravdi gledati lice tvoje; kad se probudim, biću sit od prilike tvoje” (Psalam 17:15). Davidu bi puno zadovoljstvo došlo onog dana kada bi se probudio (u sljedećem životu) i ujedno gledao Božje lice (zajedništvo s njim) i bio kao on (1. Jovanova 3:2).

U Psalmu 73, Asaf govori o tome kako je bio u iskušenju da zavidi zlima koji su izgledali bezbrižni i gradili su svoje bogatstvo na leđima onih koje su iskorištavali, ali je tada razmislio o tome kako će na kraju završiti. Za razliku od onoga što su oni tražili, on u 25. stihu navodi šta je njemu bilo važno: "Koga imam na nebu, i s tobom ničega neću na zemlji." Asafu je odnos sa Bogom bio iznad svega u životu. Bez tog odnosa, život nema stvarnu svrhu.

Apostol Pavle je govorio o svim religioznim stvarima koje je dostigao prije nego što se suočio sa uskrslim Hristom, i zaključio da je sve to kao gomila đubreta u poređenju sa divotom poznavanja Hrista Isusa. U Filipljanima 3:9-10, Pavle kaže da ne želi ništa drugo nego da upozna Hrista i da se „nađe u Njemu“, da ima njegovu pravednost i da živi po vjeri u njega, čak i ako je to značilo patnju i umiranje. Pavlova svrha bila je poznavati Hrista, imati pravednost stečenu vjerom u njega i živjeti u zajedništvu s njim, čak i kada je to donosilo patnju (2. Timoteju 3:12). Na kraju, tražio je vrijeme kada će biti dio „vaskrsenja iz mrtvih".

Naša svrha života, pošto je Bog prvobitno stvorio čovjeka, je 1) slaviti Boga i uživati u zajedništvu s njim, 2) imati dobre odnose s drugima, 3) raditi i 4) imati vlast nad zemljom. Ali s čovjekovim padom u grijeh, zajedništvo s Bogom je prekinuto, odnosi s drugima su zategnuti, posao izgleda uvijek frustrirajuće, a čovjek se bori da održi bilo kakav privid vlasti nad prirodom. Samo obnavljanjem zajedništva s Bogom, kroz vjeru u Isusa Hrista, može se ponovo otkriti svrha života.

Svrha čovjeka je da slavi Boga i uživati u njemu zauvijek. Mi slavimo Boga tako što se bojimo i slušamo ga, gledamo u naš budući dom na nebu i imamo bliskost s njim. Uživamo u Bogu slijedeći njegovu svrhu za svoje živote, što nam omogućava da iskusimo istinsku i trajnu radost – život u izobilju koji on želi za nas.

EnglishVratite se na početnu stranicu na crnogorskom jeziku

Šta Biblija kaže o tome kako pronaći svrhu u životu?
© Copyright Got Questions Ministries