settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o stvaranju u odnosu na evoluciju?

Odgovor


Svrha ovog odgovora nije da predstavi naučni argument u debati između stvaranja i evelucije. Za naučne argumente za stvaranje i/ili protiv evolucije, toplo preporučujemo Answers in Genesis (Odgovori iz Postanja) i Institut za istraživanje kreacije. Svrha ovog članka je da objasni zašto, prema Bibliji, uopšte postoji debata između stvaranja i evolucije. Rimljanima 1:25 kaže: „Koji zamijeniše istinu Božju lažju, i više poštovaše i poslužiše tvari nego Tvorcu, koji je blagoslovljen u vijekove. Amin”.

Ključni faktor u debati je da su većina naučnika koji vjeruju u evoluciju takođe ateisti ili agnostici. Postoje neki koji se drže nekog oblika teističke evolucije i drugi koji imaju deistički pogled na Boga (Bog postoji, ali nije uključen u svijet, i sve se odvija prirodnim tokom). Ima onih koji otvoreno i iskreno sagledavaju podatke i dolaze do zaključka da se evolucija bolje uklapa u podatke. Međutim, oni predstavljaju neznatan procenat naučnika koji zagovaraju evoluciju. Ogromna većina naučnika evolucionista smatra da je život u potpunosti evoluirao bez ikakve intervencije višeg bića. Evolucija je po definiciji naturalistička nauka.

Da bi ateizam bio istinit, mora postojati alternativno objašnjenje – osim Stvoritelja – za to kako su nastali svemir i život. Iako je vjerovanje u neki oblik evolucije prethodilo Čarlsu Darvinu, on je bio prvi koji je razvio prihvatljiv model za proces evolucije – prirodnu selekciju. Darvin se jednom izjasnio kao hrišćanin, ali se kao rezultat nekih tragedija koje su se dogodile u njegovom životu kasnije odrekao hrišćanske vjere i postojanja Boga. Evoluciju je izmislio ateista. Darvinov cilj nije bio da opovrgne postojanje Boga, ali to je jedan od krajnjih rezultata teorije evolucije. Evolucija je pokretač ateizma. Naučnici evolucionisti vjerovatno ne bi priznali da je njihov cilj da pruže alternativno objašnjenje porijekla života, a time i temelj ateizma, ali prema Bibliji, teorija evolucije upravo zbog toga postoji.

Biblija nam kaže: „Reče bezumnik u srcu svojem: Nema Boga” (Psalam 14:1; 53:1). Biblija takođe da ljudi nemaju izgovora što ne vjeruju u Boga Stvoritelja. „Jer što je na njemu nevidljivo, od postanja svijeta umom se na stvorenjima jasno vidi, njegova vječna sila i božanstvo, da nemaju izgovora“ (Rimljanima 1:20). Prema Bibliji, svako ko negira postojanje Boga je budala. Zašto je onda toliko mnogo ljudi, uključujući i neke hrišćane, spremno da prihvati da su naučnici koji vjeruju u evoluciju nepristrasni tumači naučnih podataka? Prema Bibliji, svi su oni budale! Glupost ne znači nedostatak inteligencije. Većina naučnika evolucionista su briljantni u intelektualnom smislu. Glupost ukazuje na nesposobnost pravilne primjene znanja. Priče Solomonove 1:7 nam govore: „Početak je mudrosti strah Gospodnji, ludi preziru mudrost i nastavu."

Naučnici koji su evolucionisti ismijavaju stvaranje i/ili inteligentni dizajn kao nenaučne i nedostojne naučnog ispitivanja. Da bi se nešto smatralo „naukom“, tvrde oni, mora biti u stanju da se posmatra i testira; mora biti „naturalističko“. Kreacija je po definiciji „natprirodna“. Bog i natprirodno se ne mogu posmatrati ili testirati (tako glasi argument); stoga se stvaranje i/ili inteligentni dizajn ne mogu smatrati naukom. Naravno, ni evolucija se ne može posmatrati ili testirati, ali izgleda da to nije problem za evolucioniste. Kao rezultat, svi podaci se filtriraju kroz unaprijed zamišljenu, pretpostavljenu i unaprijed prihvaćenu teoriju evolucije, bez razmatranja alternativnih objašnjenja.

Međutim, porijeklo svemira i porijeklo života se ne mogu testirati ili posmatrati. I stvaranje i evolucija su sistemi zasnovani na vjeri kada je u pitanju njihovo porijeklo. Ni jedno ni drugo se ne može testirati jer se ne možemo vratiti milijardama (ili hiljadama) godina unazad da bismo posmatrali porijeklo svemira ili života u svemiru. Evolucionisti odbacuju stvaranje na osnovama koje bi ih logično primorale da odbace i evoluciju kao naučno objašnjenje porijekla. Evolucija se, barem u pogledu porijekla, ne uklapa u definiciju „nauke“ isto kao što to čini stvaranje. Evolucija je navodno jedino objašnjenje porijekla koje se može testirati; dakle, to je jedina teorija porijekla koja se može smatrati „naučnom“. Ovo je glupost! Naučnici koji zagovaraju evoluciju odbacuju uvjerljivu teoriju o porijeklu, a da nisu ni pošteno ispitali njene zasluge, jer se ne uklapa u njihovu nelogično usku definiciju „nauke“.

Ako je stvaranje istinito, onda postoji Stvoritelj pred kim smo odgovorni. Evolucija je pokretač ateizma. Evolucija daje ateistima osnovu za objašnjenje kako život postoji odvojen od Boga Stvoritelja. Evolucija poriče potrebu da Bog bude dio svemira. Evolucija je „teorija stvaranja“ za religiju ateizma. Prema Bibliji, izbor je jasan. Možemo vjerovati Riječi našeg svemoćnog i sveznajućeg Boga, ili možemo vjerovati nelogičnim i pristrasnim, „naučnim“ objašnjenjima budala.

EnglishVratite se na početnu stranicu na crnogorskom jeziku

Šta Biblija kaže o stvaranju u odnosu na evoluciju?
© Copyright Got Questions Ministries