settings icon
share icon
Pitanje

Koja je starost zemlje? Koliko je stara zemlja?

Odgovor


O nekim temama Biblija je krajnje jasna. Na primjer, detaljno se razmatraju naše moralne obaveze prema Bogu i način spasenja. O drugim temama, međutim, Biblija ne pruža ni približno toliko informacija. Pažljivo čitajući Sveto pismo, otkriva se da što je tema važnija, to je Biblija direktnije obrađuje. Drugim riječima, „glavne stvari su proste stvari.“ Jedna od tema koju Sveto pismo ne obrađuje eksplicitno je starost zemlje.

Postoji nekoliko načina da se pokuša odrediti starost zemlje. Svaka metoda se oslanja na određene pretpostavke koje mogu ili ne moraju biti tačne. Sve spada u spektar između biblijske i naučne doslovnosti.

Jedna metoda određivanja starosti zemlje pretpostavlja da su šest dana stvaranja predstavljenih u Prvoj knjizi Mojsijevoj 1 bili doslovni periodi od 24 sata i da nema praznina u hronologiji ili genealogiji Prve knjige Mojsijeve. Godine navedene u genealogijama Prve knjige Mojsijeve se onda sabiraju kako bi se dobilo približno vrijeme od stvaranja do određenih starozavjetnih cifara. Koristeći ovu metodu, dolazimo do starosti zemlje od približno 6000 godina. Važno je shvatiti da Biblija nigdje eksplicitno ne navodi starost zemlje – ovo je izračunati broj.

Druga metoda određivanja starosti zemlje je korištenje resursa kao što su radiometrijsko (karbonsko) datiranje, geološki ciklusi i tako dalje. Upoređujući različite metode i gledajući da li su usklađene, naučnici pokušavaju utvrditi koliko je stara planeta. Ovo je metoda korišćena da se dođe do pretpostavke o starosti zemlje od oko 4 do 5 milijardi godina. Važno je shvatiti da ne postoji način da se direktno izmjeri starost zemlje – ovo je izračunati broj.

Obje ove metode određivanja starosti zemlje imaju potencijalne nedostatke. Postoje teolozi koji ne vjeruju da biblijski tekst zahtijeva da dani stvaranja budu doslovni periodi od 24 sata. Isto tako, postoje razlozi za vjerovanje da genealogije Prve knjige Mojsijeve imaju namjerne praznine, spominjući samo određene muškarce u lozi. Čini se da objektivne mjere starosti zemlje ne podržavaju da je ona stara tek 6000 godina, a poricanje takvih dokaza mora sugerisati da je Bog učinio da gotovo svaki aspekt svemira „izgleda“ staro, iz nekog razloga. Uprkos suprotnim tvrdnjama, mnogi hrišćani koji se drže teorije o staroj zemlji smatraju da je Biblija nepogrešiva i nadahnuta, ali se razlikuju u ispravnom tumačenju nekoliko odabranih stihova.

S druge strane, radiometrijsko datiranje je korisno ili tačno samo do određene tačke, daleko niže od skale uključene u datiranje zemlje. Geološke vremenske skale, fosilni zapisi i slično jako zavise od pretpostavki i grešaka u modeliranju. Isto važi i za posmatranja većeg univerzuma; možemo vidjeti samo mali dio svega što postoji, a mnogo od onoga što „znamo“ je teoretski. Ukratko, ima dovoljno razloga da se vjeruje da su i sekularne procjene starosti zemlje netačne. Oslanjanje na nauku da odgovori na naučna pitanja je u redu, ali nauka se ne može tretirati kao nepogrešiva.

Na kraju, hronološka starost zemlje se ne može dokazati. Nažalost, postoje gledišta s obje strane ovog pitanja gdje se tvrdi da je njihovo jedino moguće tumačenje – teološko ili naučno. Istina, ne postoji nepomirljiva teološka kontradiktornost između hrišćanstva i stare zemlje. Niti postoji istinska naučna kontradiktornost u vezi sa pretpostavkom o mladoj zemlji. Oni koji tvrde suprotno stvaraju podjele tamo gdje ih nema. Kojeg god gledišta da je osoba, važno je da li veruje da je Božja riječ istinita i autoritativna.

Got Questions Ministries favorizuje gledište o mladoj zemlji. Vjerujemo da je Prva knjiga Mojsijeva 1-2 doslovna, a kreacionizam mlade zemlje je ono što doslovno čitanje tih poglavlja predstavlja. Istovremeno, mi ne smatramo kreacionizam stare zemlje jeretičkim. Ne treba da dovodimo u pitanje vjeru u Hrista naše braće i sestara koji se ne slažu sa nama u vezi sa starošću zemlje. Vjerujemo da se neko može držati kreacionizma stare zemlje i još uvijek se pridržavati osnovnih doktrina hrišćanske vjere.

Teme kao što je starost zemlje su razlog zašto je Pavle pozvao vjernike da ne izazivaju svađu oko stvari koje nisu detaljno opisane u Bibliji (Rimljanima 14:1-10; Titu 3:9). Starost zemlje nije „očigledna“ u Svetom pismu. Takođe nije „ključna“, jer nečije viđenje starosti zemlje se nužno ne odnosi na nečiji pogled na grijeh, spasenje, moral, raj ili pakao. Možemo znati mnogo o tome ko je stvorio, zašto je stvorio i kako treba da se odnosimo prema njemu, ali Biblija nam ne govori nedvosmisleno kada je tačno stvarao.

EnglishVratite se na početnu stranicu na crnogorskom jeziku

Koja je starost zemlje? Koliko je stara zemlja?
© Copyright Got Questions Ministries