settings icon
share icon
Pitanje

Da li je spasenje samo vjerom, ili vjerom i djelima?

Odgovor


Ovo je možda najvažnije pitanje u cijeloj Hrišćanskoj teologiji. Ovo pitanje je uzrok Reformacije, rascjepa između protestantskih crkvi i Katoličke crkve. Ovo pitanje je ključna razlika između biblijskog Hrišćanstva i većine „hrišćanskih“ kultova. Da li je spasenje samo vjerom ili vjerom i djelima? Da li sam spašen samo vjerujući u Isusa, ili da li moram da vjerujem u Isusa i radim određene stvari?

Pitanje samo vjere ili pitanje vjere i djela je malo teže zbog nekih pasusa iz Biblije koje je teško pomiriti. Uporedite Rimljane 3:28, 5:1 i Galate 3:24 sa Jakovom 2:24. Neki vide razliku između Pavla (spasenje samo vjerom) i Jakova (spasenje vjerom i djelima). Pavle dogmatično kaže da je opravdanje samo vjerom (Efescima 2:8-9), dok Jakov izgleda da govori da je opravdanje vjerom i djelima. Na ovaj očigledni problem možemo dati odgovor tako što ćemo ispitati o čemu tačno Jakov govori. Jakov odbacuje vjerovanje da osoba može da ima vjeru, a da ona ne vodi nikakvim dobrim djelima (Jakov 2:17-18). Jakov ističe poentu da će prava vjera u Hrista dovesti do promijenjenog života i dobrih djela (Jakov 2:20-26). Jakov ne govori da do opravdanja dolazi vjerom i djelima, već radije da će osoba koja je zaista opravdana vjerom stvarno imati dobra djela u njegovom/njenom životu. Ako osoba za sebe kaže da je vjernik, ali nema dobrih djela u njegovom/njenom životu, onda on/ona vjerovatno nema iskrenu vjeru u Hrista (Jakov 2:14, 17, 20, 26).

Pavle govori iste stvari u svojim pismima. Dobri plodovi koje vjernici treba da imaju su navedeni u Galatima 5:22-23. Odmah posle toga što je rečeno da samo spašeni vjerom, ne djelima (Efescima 2:8-9), Pavle nas informiše da smo stvoreni da činimo dobra djela (Efescima 2:10). Pavle očekuje isto toliko od promijenjenog života koliko i Jakov: „Stoga, ako je ko u Hristu, nova je tvar, staro prođe, gle, sve novo postade” (2. Korinćanima 5:17). Jakov i Pavle nijesu suprostavljeni u svojim učenjima o spasenju. Oni istoj temi prilaze iz različitih perspektiva. Pavle je prosto naglašavao da je opravdanje samo vjerom dok je Jakov stavio naglasak na činjenicu da prava vjera vodi dobrim djelima.

EnglishVratite se na početnu stranicu na crnogorskom jeziku

Da li je spasenje samo vjerom, ili vjerom i djelima?
© Copyright Got Questions Ministries