settings icon
share icon
Pitanje

Razveden sam. Da li je prema Bibliji u redu da se ponovo oženim/udam?

Odgovor


Često dobijamo pitanja poput „Razvedena sam iz tog i tog razloga. Mogu li se ponovo udati?” “Razvedena sam dva puta – prvi zbog preljube od strane supružnika, drugi zbog toga što nismo bili jedno za drugo. Izlazim s muškarcem koji se razveo tri puta - prvi zbog nepremostivih razlika, drugi zbog njegove preljube, treći zbog preljube njegove žene. Možemo li se vjenčati?” Na ovakva pitanja je vrlo teško odgovoriti jer Biblija ne ulazi u detalje o različitim scenarijima za ponovni brak nakon razvoda.

Ono što sa sigurnošću možemo znati je da je Božji plan da bračni par ostane u braku sve dok su oba supružnika živa (Prva knjiga Mojsijeva 2:24; Matej 19:6). Jedini razlog za dopuštanje ponovnog braka nakon razvoda je preljuba (Matej 19:9), a čak je i to uzrok rasprave među hrišćanima. Druga mogućnost je napuštanje—kada nevjernik napusti supružnika koji vjeruje (1. Korinćanima 7:12—15). Ovaj odlomak, međutim, ne govori posebno o ponovnom braku, već samo o obavezi da ostane u braku. Slučajevi fizičkog, seksualnog ili teškog emocionalnog zlostavljanja bili bi dovoljan razlog za rastavljanje, ali Biblija ne govori o tim grijesima u kontekstu razvoda ili ponovnog braka.

Dvije stvari znamo zasigurno. Bog mrzi razvod (Malahija 2:16), a On je milostiv i prašta. Svaki razvod je rezultat grijeha, bilo da je jednog od supružnika ili oba. Da li Bog oprašta razvod? U potpunosti! Razvod nije ništa manje oprostiv od bilo kojeg drugog grijeha. Oproštenje svih grijeha je dostupno kroz vjeru u Isusa Hrista (Matej 26:28; Efescima 1:7). Ako Bog oprosti grijeh razvoda, znači li to da ste slobodni da se ponovo vjenčate? Ne mora da znači. Bog ponekad poziva ljude da ostanu samci (1. Korinćanima 7:7-8). Samoća se ne treba posmatrati kao prokletstvo ili kazna, već kao prilika da služimo Bogu cijelim srcem (1. Korinćanima 7:32-36). Božija riječ nam ipak govori da je bolje vjenčati se nego gorjeti od strasti (1. Korinćanima 7:9). Možda se to ponekad odnosi i na ponovni brak nakon razvoda.

Dakle, možete li ili da li biste trebali ponovo stupiti u brak? Ne možemo odgovoriti na to pitanje. Na kraju krajeva, to je između vas, vašeg potencijalnog supružnika i, što je najvažnije, Boga. Jedini savjet koji možemo dati je da se molite Bogu za mudrost u pogledu onoga što bi On želio da učinite (Jakovljeva 1:5). Molite se otvorenog uma i iskreno zamolite Gospoda da stavi svoje želje u vaše srce (Psalam 37:4). Tražite Gospodnju volju (Izreke 3:5-6) i slijedite Njegovo vođstvo.

EnglishVratite se na početnu stranicu na crnogorskom jeziku

Razveden sam. Da li je prema Bibliji u redu da se ponovo oženim/udam?
© Copyright Got Questions Ministries