settings icon
share icon
Pitanje

Da brak traje - šta je ključno?

Odgovor


Šta bračni par može da uradi kako bi bio siguran da će njihov brak trajati? Prvo i najvažnije pitanje je poslušnost Bogu i njegovoj Riječi. Ovo je princip koji bi trebao biti na snazi prije sklapanja braka. Bog kaže: „Hoće li dvojica ići zajedno ako se ne sastanu?“ (Amos 3:3). Za nanovo rođenog vjernika to znači da ne započinje bliski odnos sa bilo kim ko nije i vjernik. „ Ne uprežite se u isti jaram s nevjernicima; jer šta ima pravednost sa bezakonjem; ili kakvu zajednicu ima svjetlost sa tamom?“ (2. Korinćanima 6:14). Ako bi se ovaj princip slijedio, bili bi pošteđeni mnogo patnje i boli u srcu kasnije tokom braka.

Još jedno načelo koje bi zaštitilo dugovječnost braka je da muž treba da sluša Boga i da voli, poštuje i štiti svoju ženu kao što bi štitio svoje tijelo (Efescima 5:25–31). Princip koji ide uz to je da žena treba da sluša Boga i da se pokorava svom mužu „kao Gospodu“ (Efescima 5:22). Brak između muškarca i žene je slika odnosa između Hrista i crkve. Hrist je sebe dao za crkvu i on je voli, poštuje i štiti kao svoju „nevjestu“ (Otkrivenje 19:7-9).

Gradeći na temeljima pobožnog braka, mnogi parovi pronalaze praktične načine da pomognu da njihovi brakovi potraju, na primjer: provode kvalitetno vrijeme zajedno; često govoreći: „volim te“; ljubazni su jedno prema drugom; pokazuju naklonost; daju komplimente; idu na izlaske; pišu poruke; daju poklone; i spremni su da oproste. Sve ove radnje obuhvaćene su biblijskim uputstvima muževima i ženama.

Kada je Bog doveo Evu Adamu u prvom braku, ona je stvorena od njegovog „mesa i kosti“ (Prva knjiga Mojsijeva 2:21) i oni su postali „jedno tijelo“ (Prva knjiga Mojsijeva 2:23-24). Postati jedno tijelo znači više od samog fizičkog ujedinjenja. To znači susret uma i duše kako bi se formirala jedna jedinica. Ova veza ide mnogo dalje od senzualne ili emocionalne privlačnosti i prelazi u područje duhovnog „jedinstva“ koje se može pronaći samo kada se oba partnera predaju Bogu i jedno drugom. Ovaj odnos nije usredsređen na „ja i moje“, već na „nas i naše“. Ovo je jedna od tajni braka koji traje.

Da bi brak trajao do kraja života oba partnera moraju da to postave kao prioritet. Parovi čiji brakovi traju proslavljaju svoju predanost jedno drugom. Mnogi parovi odluče da razvod i ne pominju, čak ni u ljutnji. Učvršćivanje nečijeg odnosa s Bogom na vertikalnom nivou uveliko ide u pravcu osiguravanja da je horizontalni odnos između muža i žene trajan i donosi čast Bogu.

Par koji želi da njihov brak traje mora naučiti kako da se nosi s problemima. Molitva, proučavanje Biblije i međusobno ohrabrenje su dobri. I nema ništa loše u traženju pomoći vani; u stvari, jedna od svrha crkve je u „podsticanju na ljubav i dobra djela“ (Jevrejima 10:24). Par koji ima poteškoće trebao bi potražiti savjet od starijeg hrišćanskog para, pastora ili biblijskog bračnog savjetnika.

EnglishVratite se na početnu stranicu na crnogorskom jeziku

Da brak traje - šta je ključno?
© Copyright Got Questions Ministries