settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o kontracepciji? Trebaju li hrišćani koristiti kontraceptivna sredstva?

Odgovor


Čovjeku je Bog naredio „da se rađa i množi“ (Prva knjiga Mojsijeva 1:28). Brak je ustanovio Bog kao stabilno okruženje u kojem se rađaju i odgajaju djeca. Nažalost, djeca se danas ponekad smatraju smetnjom i teretom. Oni stoje na putu ljudima na putu ka karijeri i finansijskim ciljevima, i „kvare naš stil“ u socijalizaciji. Često je ova vrsta sebičnosti u osnovi upotrebe kontracepcije.

Suprotno egocentričnosti koja stoji iza nekih upotreba kontracepcije, Biblija djecu predstavlja kao Božiji dar (Prva knjiga Mojsijeva 4:1; Prva knjiga Mojsijeva 33:5). Djeca su nasleđe od Gospoda (Psalam 127:3-5). Djeca su Božiji blagoslov (Luka 1:42). Djeca su kruna starima (Priče Solomunove 17:6). Bog blagosilja neplodne žene djecom (Psalam 113:9; Prva knjiga Mojsijeva 21:1-3; 25:21-22; 30:1-2; 1. Samuilova 1:6-8; Luka 1:7, 24-25). Bog formira djecu u utrobi (Psalam 139:13-16). Bog poznaje djecu prije njihovog rođenja (Jeremija 1:5; Galatima 1:15).

Najvjerovatnije se može reći da je 38. poglavlje Prve knjige Mojsijeve mjesto gdje Biblija izričito osuđuje kontracepciju, to je priča o Judinim sinovima Iru i Avnanu. Ir se oženio ženom po imenu Tamara, ali je bio zao i Gospod ga je ubio, ostavljajući Tamaru bez muža i djece. Tamara je udata za Irovog brata, Avnana, u skladu sa zakonom o braku sa đeverom u Petoj knjizi Mojsijevoj 25:5-6. Avnan nije želio podijeliti svoje nasljedstvo ni sa jednim djetetom koje bi mogao dobiti u ime svog brata, pa je primijenio najstariji vid kontracepcije, prosipanje. Prva knjiga Mojsijeva 38:10 kaže: „Ali Gospodu ne bi milo što činjaše, te ubi i njega.” Avnanova motivacija bila je sebična: koristio je Tamaru za svoje zadovoljstvo, ali je odbio da izvrši svoju zakonsku dužnost stvaranja nasljednika za svog preminulog brata. Ovaj odlomak se često koristi kao dokaz da Bog ne odobrava kontracepcijska sredstva. Međutim, nije eksplicitno čin kontracepcije podstakao Gospoda da ubije Avnana; to su bili Avnanovi sebični motivi za ta djela.

Važno je vidjeti djecu onako kako ih Bog vidi, a ne onako kako nam svijet kaže da treba. Imajući to u vidu, Biblija ne zabranjuje kontracepciju. Kontracepcija je, po definiciji, samo suprotna od začeća. Nije sam čin kontracepcije taj koji određuje da li je pogrešna ili ispravna. Kako smo saznali od Avnana, motivacija koja stoji iza kontracepcije određuje je li ona ispravna ili pogrešna. Ako bračni par primjenjuje kontracepciju kako bi imao više za sebe, onda je to pogrešno. Ako par primjenjuje kontracepciju kako bi privremeno odgodio djecu dok ne budu zreliji i finansijski i duhovno spremniji, onda je možda prihvatljivo koristiti kontracepciju neko vrijeme. Opet, sve se svodi na motivaciju.

Biblija uvijek predstavlja da je imati djecu dobra stvar. Biblija „očekuje“ da će muž i žena imati djecu. Nemogućnost da se dobije dijete uvijek se u Svetom pismu predstavlja kao loša stvar. Ne postoji niko u Bibliji ko je izrazio želju da nema djece. U isto vrijeme, iz Biblije se ne može tvrditi da je eksplicitno pogrešno koristiti kontracepciju na ograničeno vrijeme. Svi bračni parovi treba da traže volju Gospodnju u pogledu toga kada treba da pokušaju da imaju djecu i koliko djece žele da imaju.

EnglishVratite se na početnu stranicu na crnogorskom jeziku

Šta Biblija kaže o kontracepciji? Trebaju li hrišćani koristiti kontraceptivna sredstva?
© Copyright Got Questions Ministries