settings icon
share icon
Pitanje

Ko se može spasiti? Može li se iko spasiti?

Odgovor


Isus je jasno poučavao u Jovanu 3:16 da će spasiti svakoga ko vjeruje u njega: „Jer Bog tako zavolje svijet da je Sina svojega Jedinorodnoga dao, da svaki koji vjeruje u njega ne pogine, nego da ima život vječni. ” Ovo „svaki“ uključuje vas i svaku drugu osobu na svijetu.

Biblija kaže da, kada bi se spasenje zasnivalo na našim vlastitim naporima, niko ne bi mogao biti spašen: „Jer svi sagriješiše i lišeni su slave Božije“ (Rimljanima 3:23). Psalam 143:2 dodaje: „jer se neće opravdati pred tobom niko živ.” Rimljanima 3:10 potvrđuje: „Nema nijednog pravednog.”

Ne možemo se spasiti. Umjesto toga, mi smo spašeni kada vjerujemo u Isusa Hrista. Efescima 2:8–9 uči: „Jer ste blagodaću spaseni kroz vjeru; i to nije od vas, dar je Božiji; Ne od djela, da se ne bi ko hvalisao.“ Mi smo spaseni Božijom milošću, a milost se po definiciji ne može zaslužiti. Mi ne zaslužujemo spasenje; mi to jednostavno primamo vjerom.

Božija milost je dovoljna da pokrije sav grijeh (Rimljanima 5:20). Biblija je puna primjera ljudi koji su spašeni a živjeli su grešnim životom. Apostol Pavle je pisao hrišćanima koji su ranije živjeli u raznim grešnim okolnostima, uključujući seksualni nemoral, idolopoklonstvo, preljubu, homoseksualnost, lopovluk, pohlepu i pijanstvo. Ali Pavle im kaže da, nakon spasenja, „ ali se opraste, posvetiste se, i opravdaste imenom Gospoda Isusa Hrista i Duhom Boga našega“ (1. Korinćanima 6:9-11).

Sam apostol Pavle bio je progonitelj hrišćana, odobravajući Stefanovu smrt (Djela 8,1) i hapseći hrišćane i bacajući ih u tamnicu (Djela 8,3). Kasnije će napisati: „Mene, koji sam ranije bio hulnik, gonitelj i prkosnik, ali bih pomilovan, jer to iz neznanja učinih, u nevjerovanju; Ali se još više umnoži blagodat Gospoda našega sa vjerom i ljubavlju u Hristu Isusu. Istinita je riječ i svakoga primanja dostojna da Hristos Isus dođe u svijet da spase grješnike od kojih sam prvi ja.” (1. Timoteju 1:13–15).

Bog često bira da spasi one koji ne izgledaju kao najbolji kandidati kako bi služili njegovim namjerama. Spasio je lopova na krstu kojemu je ostalo samo nekoliko minuta života (Luka 23:42-43), progonitelja crkve (Pavle), ribara koji ga se odrekao (Petar), rimskog vojnika i njegovu porodicu (Djela 10) , odbjeglog roba (Onisima u poslanici Filemonu) i mnoge druge. Ne postoji niko koga Bog ne može da spasi (vidi Isaiju 50:2). Moramo odgovoriti u vjeri i primiti njegov besplatni dar vječnog života.

Ko se može spasiti? Jedno je sigurno – možete, ako primite Isusa Hrista kao svog Spasitelja! Ako niste sigurni da ste prihvatili Isusa kao svog Spasitelja, možete odmah odgovoriti molitvom sličnom ovoj:

„Bože, shvatam da sam grešnik i da svojim dobrim djelima nikada ne bih mogao dospjeti u raj. Upravo sada polažem svoju vjeru u Isusa Hrista kao Božijeg Sina koji je umro za moje grijehe i ustao iz mrtvih da mi da vječni život. Molim te, oprosti mi moje grijehe i pomozi mi da živim za tebe. Hvala ti što si me prihvatio i dao mi vječni život.“

EnglishVratite se na početnu stranicu na crnogorskom jeziku

Ko se može spasiti? Može li se iko spasiti?
© Copyright Got Questions Ministries