settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o iscjeljenju? Ima li iscjeljenja u pomirenju?

Odgovor


Isaija 53:5, koji se zatim citira u 1. Petrovoj 2:24, je ključni stih o iscjeljenju, ali se često pogrešno razumije i koristi. „Ali on bi ranjen za naše prijestupe, izbijen za naša bezakonja; kar bješe na njemu našega mira radi, i ranom njegovom mi se iscijelismo“. Riječ prevedena „iscijeljen“ može značiti ili duhovno ili fizičko iscjeljenje. Međutim, kontekst Isaije 53 i 1. Petrove 2 jasno pokazuju da se govori o duhovnom iscjeljenju. „On grijehe naše sam iznese na tijelu svojem na drvo, da za grijehe umremo, i za pravdu živimo, jer se njegovom ranom iscijeliste“ (1. Petrova 2:24). Ovaj stih govori o grijehu i pravednosti, a ne o bolesti ili zarazi. Stoga, biti „iscijeljen“ u oba ova stiha govori o oproštenju i spasenju, a ne o fizičkom izlječenju.

Biblija ne povezuje izričito fizičko i duhovno iscjeljenje. Ponekad ljudi bivaju fizički izliječeni kada vjeruju u Hrista, ali to nije uvijek slučaj. Ponekad je Božija volja da izliječi, ali ponekad nije. Apostol Jovan nam daje dobar pogled na ovo: „I ovo je smjelost koju imamo prema Njemu: da nas posluša ako što molimo po volji. I kad znamo da nas sluša što god molimo, znamo da imamo traženo što smo iskali od Njega“ (1. Jovanova 5:14-15). Bog i dalje čini čuda. Bog i dalje liječi ljude. Bolest, zaraza, bol i smrt su još uvijek stvarnost na ovom svijetu. Ako se Gospod ne vrati, svi koji su danas živi će umrijeti, a velika većina njih (uključujući hrišćane) će umrijeti od posljedica fizičkog problema (bolest, zaraza, ozljeda). Nije uvijek Božija volja da nas fizički izliječi.

Na kraju, naše potpuno fizičko izlječenje čeka nas na nebu. Na nebu više neće biti bola, bolesti, zaraze, patnje ili smrti (Otkrivenje 21). Svi mi treba da budemo manje zaokupljeni svojim fizičkim stanjem u ovom svijetu, a mnogo više svojim duhovnim stanjem (Rimljanima 12:1-2). Tada možemo usmjeriti svoja srca na nebo gdje se više nećemo morati baviti fizičkim problemima. Otkrivenje 21:4 opisuje istinsko iscjeljenje za kojim bismo svi trebali čeznuti: „I Bog će otrti svaku suzu iz očiju njihovih, i smrti neće biti više, ni žalosti ni jauka, ni bola neće biti više; jer prvo prođe.“

EnglishVratite se na početnu stranicu na crnogorskom jeziku

Šta Biblija kaže o iscjeljenju? Ima li iscjeljenja u pomirenju?
© Copyright Got Questions Ministries