settings icon
share icon
Pitanje

Šta je hrišćanski pogled na svijet?

Odgovor


„Pogled na svijet“ se odnosi na sveobuhvatnu koncepciju svijeta sa posebnog stanovišta. “Hrišćanski pogled na svijet” je, dakle, sveobuhvatna koncepcija svijeta sa hrišćanskog stanovišta. Pogled na svijet jednog pojedinca je njegova "velika slika", harmonija svih njegovih uvjerenja o svijetu. To je njegov način razumijevanja stvarnosti. Nečiji pogled na svijet je osnova za donošenje svakodnevnih odluka i zato je izuzetno važan.

Nekoliko ljudi vidi jabuku koja se nalazi na stolu. Botaničar koji posmatra jabuku je klasifikuje . Umjetnik vidi mrtvu prirodu i crta je. Prodavac mješovite robe vidi imovinu i popisuje je. Dijete vidi ručak i pojede je. Način na koji gledamo na bilo koju situaciju utiče kako gledamo na svijet u cjelini. Svaki pogled na svijet, hrišćanski i nehrišćanski, bavi se barem ova tri pitanja:
1) Odakle smo došli? (a zašto smo ovdje?)
2) Šta nije u redu sa svijetom?
3) Kako to možemo popraviti?

Današnji preovlađujući pogled na svijet je naturalizam, koji ovako odgovara na tri pitanja: 1) Mi smo proizvod nasumičnih djela prirode bez prave svrhe. 2) Ne poštujemo prirodu kako bismo trebali. 3) Možemo spasiti svijet kroz ekologiju i očuvanje. Naturalistički pogled na svijet stvara mnoge srodne filozofije kao što su moralni relativizam, egzistencijalizam, pragmatizam i utopizam.

Hrišćanski pogled na svijet, s druge strane, odgovara na tri pitanja na biblijski način: 1) Mi smo Božje stvorenje, stvoreni da upravljamo svijetom i imamo zajedništvo sa Njim (Postanje 1:27-28; 2:15). 2) Zgriješili smo protiv Boga i podvrgli cijeli svijet prokletstvu (Postanje 3). 3) Sam Bog je otkupio svijet kroz žrtvu svog Sina, Isusa Krista (Postanje 3:15; Luka 19:10), i jednog dana ćs vratiti stvorenje u svoje pređašnje savršeno stanje (Isaija 65:17-25). Hrišćanski pogled na svijet nas navodi da vjerujemo u moralna apsolutne stvari, čuda, ljudsko dostojanstvo i mogućnost iskupljenja.

Važno je zapamtiti da je pogled na svijet sveobuhvatan. Utiče na sve oblasti života, od novca do morala, od politike do umjetnosti. Pravo hrišćanstvo je više od skupa ideja koje treba koristiti u crkvi. Kršćanstvo kako se uči u Bibliji je samo po sebi pogled na svijet. Biblija nikada ne pravi razliku između “religioznog” i “sekularnog” života; hrišćanski život je jedini život koji postoji. Isus je proglasio sebe da je “put, istina i život” (Jovan 14:6) i, čineći to, postao naš pogled na svijet.

EnglishVratite se na početnu stranicu na crnogorskom jeziku

Šta je hrišćanski pogled na svijet?
© Copyright Got Questions Ministries