settings icon
share icon
Pitanje

Da li hrišćanin može biti opsjednut demonima? Može li hrišćanin biti demonizovan?

Odgovor


Iako Biblija ne kaže eksplicitno da li hrišćanin može biti opsjednut demonom, povezane biblijske istine jasno pokazuju da hrišćani ne mogu biti opsjednuti demonima. Postoji jasna razlika između opsjednutosti demonom i ugnjetavanja ili uticaja demona. Opsjednutost demonima podrazumijeva da demon ima direktnu/potpunu kontrolu nad mislima i/ili postupcima neke osobe (Matej 17:14-18; Luka 4:33-35; 8:27-33). Demonska opresija ili uticaj, podrazumijeva demona ili demone koji napadaju osobu duhovno i/ili je podstiču na grešno ponašanje. Primijetite da u svim novozavjetnim odlomcima koji se bave duhovnim ratovanjem, nema uputstava da se demon istjera iz vjernika (Efescima 6:10-18). Vjernicima je rečeno da se odupru đavolu (Jakovljeva 4:7; 1. Petrova 5:8-9), a ne da ga izgone.

U hrišćanima prebiva Sveti Duh (Rimljanima 8:9-11; 1. Korinćanima 3:16; 6:19). Zasigurno Sveti Duh ne bi dozvolio demonu da opsjedne istu osobu u kojoj on prebiva. Nezamislivo je da bi Bog dopustio da jedno od svoje djece, koje je kupio krvlju Hristovom (1. Petrova 1:18-19) i pretvorio u novo stvorenje (2. Korinćanima 5:17), opsjedne i kontroliše demon. Da, kao vjernici, mi vodimo rat sa Satanom i njegovim demonima, ali ne iznutra. Apostol Jovan izjavljuje: „Vi ste od Boga, dječice i pobijedili ste ih, jer je veći Onaj koji je u vama negoli koji je u svijetu“ (1. Jovanova 4:4). Ko je Onaj u nama? Duh Sveti. Ko je onaj na svijetu? Satana i njegovi demoni. Dakle, vjernik je pobijedio svijet demona, a argument za opsjednutost vjernika demonima ne može se iznijeti na osnovu Svetog pisma.

S obzirom na snažne biblijske dokaze da hrišćanin ne može biti opsjednut demonima, neki biblijski učitelji koriste izraz „demonizacija“ koji se odnosi na demona koji ima kontrolu nad hrišćaninom. Neki tvrde da iako hrišćanin ne može biti opsjednut demonima, on može biti demonizovan. Obično, opis demonizacije je praktično identičan opisu opsjednutosti demonima. Dakle, dolazi do istog problema. Promjena terminologije ne mijenja činjenicu da demon ne može da se nastani ili preuzme punu kontrolu nad hrišćaninom. Demonski uticaj i ugnjetavanje su realnost za hrišćane, bez sumnje, ali jednostavno nije biblijski reći da hrišćanin može biti opsjednut demonom ili demonizovan.

Većina obrazloženja za koncept demonizacije podrazumijeva lično iskustvo da je vidio nekog ko je „definitivno“ hrišćanin pokazuje dokaze da ga demon kontroliše. Međutim, od ključne je važnosti da ne dozvolimo da lično iskustvo utiče na naše tumačenje Svetog pisma. Umjesto toga, moramo filtrirati svoja lična iskustva kroz istinu Pisma (2. Timoteju 3:16-17). Kada vidimo nekoga za koga smo mislili da je hrišćanin koji pokazuje ponašanje demonizovanog, trebalo bi da dovedemo u pitanje autentičnost njegove/njene vjere. To ne bi trebalo da nas natjera da promijenimo svoje gledište o tome da li hrišćanin može biti opsjednut / demonizovan. Možda je ta osoba zaista hrišćanin, ali je pod opresijom demona i/ili pati od ozbiljnih psihičkih problema. Ali opet, naša iskustva moraju proći test Svetog pisma, a ne obrnuto.

EnglishVratite se na početnu stranicu na crnogorskom jeziku

Da li hrišćanin može biti opsjednut demonima? Može li hrišćanin biti demonizovan?
© Copyright Got Questions Ministries