settings icon
share icon
Pitanje

Da li Bog i danas ljudima daje vizije? Trebaju li vjernici očekivati da vizije budu dio njihovog hrišćanskog iskustva?

Odgovor


Može li Bog dati vizije ljudima danas? Da! Da li Bog danas ljudima daje vizije? Moguće. Treba li očekivati da vizije budu uobičajena pojava? Ne. Kao što je zapisano u Bibliji, Bog je mnogo puta govorio ljudima putem vizija. Primjeri su Josif, sin Jakovljev; Josif, Marijin muž; Solomon; Isaija; Jezekilj; Danijel; Petar; i Pavle. Prorok Joil je predvidio davanje vizija, a to je potvrdio i apostol Petar u Djelima apostolskim, poglavlje 2. Važno je napomenuti da je razlika između vizije i sna u tome što se vizija daje kada je osoba budna, dok je san dat kada osoba spava.

U mnogim djelovima svijeta, čini se da Bog naširoko koristi vizije i snove. U područjima u kojima postoji malo ili nimalo dostupne evanđeoske poruke i gdje ljudi nemaju Biblije, Bog prenosi svoju poruku ljudima direktno kroz snove i vizije. Ovo je u potpunosti u skladu s biblijskim primjerom vizija koje je Bog često koristio da otkrije svoju istinu ljudima u ranim danima hrišćanstva. Ako Bog želi prenijeti svoju poruku osobi, može koristiti bilo koje sredstvo koje smatra potrebnim – misionara, anđela, viziju ili san. Naravno, Bog takođe ima sposobnost da daje vizije u područjima gdje je evanđeoska poruka već dostupna. Ne postoji granica za ono što Bog može učiniti.

Istovremeno, moramo biti oprezni kada su u pitanju vizije i tumačenje vizija. Moramo imati na umu da je Biblija završena i da nam govori sve što je potrebno da znamo. Ključna istina je da ako bi Bog dao viziju, ona bi se u potpunosti slagala s onim što je On već otkrio u svojoj Riječi. Vizijama nikada ne treba dati jednak ili veći autoritet od Božje riječi. Božja riječ je naš konačni autoritet za hrišćansku vjeru i praksu. Ako vjerujete da ste imali viziju i osjećate da vam ju je možda Bog dao, uz molitvu ispitajte riječ Božju i uvjerite se da je vaša vizija u skladu sa Svetim pismom. Zatim uz molitvu razmislite šta bi Bog želio da učinite kao odgovor na viziju (Jakovljeva 1:5). Bog ne bi dao viziju osobi, a onda sakrio njeno značenje. U Svetom pismu, kad god je osoba pitala Boga za značenje vizije, Bog se pobrinuo da ono bude jasno toj osobi (Danilo 8:15-17).

EnglishVratite se na početnu stranicu na crnogorskom jeziku

Da li Bog i danas ljudima daje vizije? Trebaju li vjernici očekivati da vizije budu dio njihovog hrišćanskog iskustva?
© Copyright Got Questions Ministries