settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o homoseksualnim brakovima / istopolnim brakovima?

Odgovor


Iako se Biblija bavi homoseksualnošću, ne spominje izričito homoseksualne/istospolne brakove. Jasno je, međutim, da Biblija osuđuje homoseksualnost kao nemoralan i neprirodan grijeh. Treća knjiga Mojsijeva 18:22 identifikuje homoseksualni seks kao nešto gadno, odvratan grijeh. Rimljanima 1:26-27 predstavlja homoseksualne želje i postupke sramotnim, neprirodnim, pohotnim i nepristojnim. Prva Korinćanima 6:9 kaže da su homoseksualci nepravedni i da neće naslijediti kraljevstvo Božije. Budući da su i homoseksualne želje i radnje osuđene u Bibliji, jasno je da homoseksualno „vjenčavanje“ nije Božija volja, i da bi, u stvari, bilo grešno.

Kad god Biblija spominje brak, to je između muškarca i žene. Prvo pominjanje braka, Prva knjiga Mojsijeva 2:24, opisuje ga kao čovjeka koji napušta roditelje i sjedinjuje se sa svojom ženom. U odlomcima koji sadrže uputstva o braku, kao što su 1. Korinćanima 7:2-16 i Efežanima 5:23-33, Biblija jasno identifikuje brak kao odnos između muškarca i žene. Biblijski rečeno, brak je doživotna zajednica muškarca i žene, prvenstveno u svrhu izgradnje porodice i obezbjeđenja stabilnog okruženja za tu porodicu.

Međutim, ne mora se samo Biblija koristiti kako bi se uvidjelo ovo razumijevanje braka. Biblijski pogled na brak je bio univerzalno razumijevanje braka u svakoj ljudskoj civilizaciji u svjetskoj istoriji. Istorija se protivi homoseksualnim brakovima. Moderna sekularna psihologija priznaje da su muškarci i žene psihološki i emocionalno stvoreni da se međusobno dopunjavaju. Što se tiče porodice, psiholozi smatraju da je zajednica između muškarca i žene u kojoj oba supružnika služe kao dobri uzori kada je u pitanju njihov pol, najbolje okruženje za odgajanje dobro prilagođene djece. Psihologija se zalaže protiv homoseksualnih brakova. U prirodi/tjelesnosti, jasno je da su muškarci i žene stvoreni da se seksualno „uklapaju“. S obzirom da je “prirodna” svrha seksualnog odnosa rađanje, jasno je da samo seksualni odnos između muškarca i žene može ispuniti ovu svrhu. Priroda se protivi homoseksualnim brakovima.

Dakle, ako Biblija, istorija, psihologija i priroda tvrde da je brak između muškarca i žene — zašto je brak danas tako kontraverzan? Zašto se oni koji se protive homoseksualnim/istospolnim brakovima etiketiraju kao ispunjeni mržnjom i netolerantni fanatici, bez obzira na to sa koliko se poštovanja govori o suprostavljanju tome? Zašto pokret za prava homoseksualaca tako agresivno zagovara homoseksualne/istospolne brakove kada većina ljudi, religioznih i nereligioznih, podržava – ili se barem daleko manje protivi – tome da gej parovi imaju sva ista zakonska prava kao i bračni parovi i budu u nekom obliku građanske zajednice?

Odgovor je, prema Bibliji, da svi inherentno znaju da je homoseksualnost nemoralna i neprirodna, a jedini način da se to usađeno znanje potisne je normalizacija homoseksualnosti i napad na bilo koju i svaku suprotnost njoj. Najbolji način za normalizaciju homoseksualnosti je stavljanje gej brakova/istospolnih brakova na ravnopravan nivo sa tradicionalnim brakovima suprotnog pola. Rimljanima 1:18-32 to ilustruje. Istina je poznata jer ju je Bog iznio na čistinu. Istina se odbacuje i zamjenjuje lažima. Laži se tada promovišu, a istina potiskuje i napada. Žestina i ljutnja koju mnogi u pokretu za prava homoseksualaca izražavaju prema svakom ko im se suprotstavlja, u stvari, pokazatelj je da znaju da je njihov stav neodbranjiv. Pokušaj savladavanja slabe pozicije podizanjem glasa je najstariji trik u knjizi o debatama. Možda ne postoji tačniji opis savremenog programa za prava homoseksualaca od Rimljanima 1:31, „oni su besmisleni, bezvjerni, bezdušni, nemilosrdni“.

Dati sankciju homoseksualnim/istospolnim brakovima značilo bi dati odobrenje homoseksualnom načinu života, koji Biblija jasno i dosljedno osuđuje kao grešan. Hrišćani bi trebalo da se čvrsto suprotstave ideji homoseksualnih/istospolnih brakova. Nadalje, postoje jaki i logični argumenti protiv homoseksualnih/istospolnih brakova iz konteksta koji je potpuno odvojen od Biblije. Ne moraš biti evanđeoski kršćanin da bi prepoznao da je brak između muškarca i žene.

Prema Bibliji, Bog je odredio brak između muškarca i žene (Prva knjiga Mojsijeva 2:21-24; Matej 19:4-6). Homoseksualni/istospolni brakovi su izopačenje institucije braka i uvreda Boga koji je stvorio brak. Kao hrišćani, ne smijemo tolerisati niti zanemariti grijeh. Umjesto toga, trebamo dijeliti Božju ljubav i oproštenje grijeha koje je dostupno svima, uključujući i homoseksualce, kroz Isusa Hrista. Trebamo govoriti istinu u ljubavi (Efescima 4:15) i boriti se za istinu s “blagošću i poštovanjem” (1. Petrova 3:15). Kao hrišćani, kada se zalažemo za istinu, a rezultat su lični napadi, uvrede i progoni, trebamo se sjetiti Isusovih riječi: „Ako vas svijet mrzi, imajte na umu da je prvo mene mrzio. Da pripadate svijetu, on bi vas volio kao svog. Ovako, ti ne pripadaš svijetu, ali ja sam te izabrao iz svijeta. Zato vas svijet mrzi” (Jovan 15:18-19).

EnglishVratite se na početnu stranicu na crnogorskom jeziku

Šta Biblija kaže o homoseksualnim brakovima / istopolnim brakovima?
© Copyright Got Questions Ministries