settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je djevičansko rođenje toliko bitno?

Odgovor


Doktrina o djevičanskom rođenju je od krucijanog značaja (Isaija 7:14; Matej 1:23; Luka 1:27, 34). Prvo, hajde da pogledamo kako Pismo opisuje ovaj događaj. Odgovarajući na Marijino pitanje, „Kako će to biti?“ (Luka 1:34), Gabrijel kaže, „Duh Sveti doći će na tebe, i sila Višnjega osjeniće te; zato i ono što će se roditi biće sveto, i nazvaće se Sin Božiji” (Luka 1:35). Anđeo ohrabruje Josifa da se ne plaši da se oženi Marijom ovim riječma: „ono što se u njoj začelo od Duha je Svetoga” (Matej 1:20b). Matej govori za djevicu „nađe se da je zatrudnila od Duha Svetoga“ (Matej 1:18). Galatima 4:4 takođe uči o djevičanskom rođenju: „posla Bog Sina svojega, koji se rodi od žene.”

Iz ovih odlomaka, veoma je jasno da je Isusovo rođenje rezultat Duha Svetoga koji djeluje u Marijinom tijelu. I nematerijalno (Duh) i materijalno (Marijina utroba) sudjeluju u ovom rođenju. Marija naravno nije mogla sama začeti, i u tom je smislu bila je jednostavno „oruđe“. Samo je Bog mogao učiniti čudo ovaploćenja.

Međutim, poricanje fizičke veze između Marije i Isusa značilo bi da Isus nije zaista čovjek. Sveto pismo uči da je Isus bio u potpunosti čovjek, s fizičkim tijelom poput našeg. Ovo je dobio od Marije. Isus je u isto vrijeme bio u potpunosti Bog, s vječnom, bezgrešnom prirodom (Jovan 1:14; 1. Timotijeva 3:16; Jevrejima 2:14-17.)

Isus nije rođen u grijehu; to jest, nije imao grešnu prirodu (Jevrejima 7:26). Izgledalo bi da se grešna priorda prenosila od generacije do generacije kroz oca (Romans 5:12, 17, 19). Djevičansko rođenje je zaobišlo prenošenje grešne prirode i dozvolilo da vječni Bog postane savršen čovjek.

EnglishVratite se na početnu stranicu na crnogorskom jeziku

Zašto je djevičansko rođenje toliko bitno?
© Copyright Got Questions Ministries