settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o depresiji? Kako hrišćanin može pobijediti depresiju?

Odgovor


Depresija je široko rasprostranjeno stanje koje pogađa milione ljudi, kako hrišćane, tako i nehrišćane. Oni koji pate od depresije mogu doživjeti intenzivne osjećaje tuge, ljutnje, beznađa, umora i niz drugih simptoma. Mogu se početi osjećati beskorisno, pa čak i samoubilački, gubeći interesovanje za stvari i ljude u kojima su nekada uživali. Depresiju često pokreću životne okolnosti, kao što su gubitak posla, smrt voljene osobe, razvod ili psihološki problemi poput zlostavljanja ili nedostatka samopouzdanja.

Biblija nam govori da budemo ispunjeni radošću i hvaljenjem (Filipljanima 4:4; Rimljanima 15:11), tako da Bog očigledno namjerava da svi živimo radosnim životom. To nije lako za nekoga ko pati od situacione (traumatično iskustvo) depresije, ali se može izliječiti kroz Božiji dar molitve, proučavanja i primjene Biblije, grupa podrške, zajedništva među vjernicima, ispovijesti, opraštanja i savjetovanja. Moramo učiniti svjestan napor da ne budemo zadubljeni u sebe, već da svoje napore okrenemo prema vani. Osjećaj depresije se često može riješiti kada oni koji pate od depresije pomjere fokus sa sebe na Hrista i druge.

Klinička depresija je fizičko stanje koje mora dijagnostikovati ljekar. Možda nije uzrokovana nesrećnim životnim okolnostima, niti se simptomi mogu ublažiti svojom voljom. Suprotno onome što neki u hrišćanskoj zajednici vjeruju, klinička depresija nije uvijek uzrokovana grijehom. Depresija ponekad može biti uzrokovana fizičkim poremećajem koji se mora liječiti lijekovima i/ili savjetovanjem. Naravno, Bog je u stanju da izliječi svaku bolest ili poremećaj. Međutim, u nekim slučajevima, odlazak doktora zbog depresije ne razlikuje se od odlaska doktora zbog povrede.

Postoje neke stvari koje oni koji pate od depresije mogu učiniti kako bi ublažili svoju anksioznost. Trebali bi se pobrinuti da ostanu u Riječi, čak i kada im se to ne sviđa. Emocije nas mogu odvesti na pogrešan put, ali Božja riječ je čvrsta i nepromjenjiva. Moramo zadržati jaku vjeru u Boga i još čvršće ga se držati kada prolazimo kroz nevolje i iskušenja. Biblija nam kaže da Bog nikada neće dozvoliti tolika iskušenja u našim životima da ne možemo da ih podnesemo (1. Korinćanima 10:13). Iako biti depresivan nije grijeh, osoba je i dalje odgovorna za svoju reakciju na nevolju, uključujući traženje stručne pomoći koja je potrebna. „Kroz Njega, dakle, neprestano da prinosimo Bogu žrtvu hvale, to jest, plod usana koji ispovijedaju Ime njegovo” (Jevrejima 13:15).

EnglishVratite se na početnu stranicu na crnogorskom jeziku

Šta Biblija kaže o depresiji? Kako hrišćanin može pobijediti depresiju?
© Copyright Got Questions Ministries