Da li je Bog stvorio zlo?


Pitanje: Da li je Bog stvorio zlo?

Odgovor:
U početku može da izgleda da ako je Bog stvorio sve stvari, onda mora da je Bog stvorio zlo. Međutim, zlo nije „stvar“ poput kamena ili struje. Ne možeš imati teglu zla. Zlo ne postoji samo po sebi; to je u stvari nedostatak onog što je dobro. Na primjer, rupe zaista postoje ali one samo postoje u nečem drugom. Zovemo nedostatak zemlje rupa, ali ne može se odvojiti od zemlje. Tako kad je Bog stvarao, istina je da je sve što je On stvorio bilo dobro. Jedna od stvari koje je Bog stvorio su stvorenja koja su imala slobodu da odaberu dobro. Da bi imali pravi izbor, Bog je morao da dozvoli da tu bude nešto osim dobrog da se odabere. Pa, Bog je dozvolio ovim slobodnim anđelima i ljudima da odaberu dobro ili da odbace dobro (ili zlo). Kada postoji loš odnos između dvije dobre stvari to zovemo zlo, ali to ne postaje „stvar“ za koju treba Bog da bi je stvorio.

Možda će biti od pomoći ako damo još jednu ilustraciju. Ako bi osoba pitala „ Da li postoji hladnoća?“ odgovor bi vjerovatno bio „da“. Međutim to nije tačno. Hladnoća je odsustvo toplote. Isto tako, mrak ne postoji; to je odsustvo svjetla. Zlo je odsustvo dobrog, ili tačnije, zlo je odsustvo Boga. Bog nije morao da stvori zlo, već radije samo da dozvoli odsustvo dobrog.

Bog nije stvorio zlo, ali dopušta zlo. Da Bog nije dozvolio mogućnost da postoji zlo, i čovječanstvo i anđeli bi služili Bogu iz osjećaja obaveze, ne zbog izbora. Nije želio „robote“ koji su prosto radili ono što je On želio da rade zbog toga što su tako „isprogramirani“. Bog je dozvolio mogućnost da postoji zlo da bi mi mogli da zaista imamo slobodnu volju i izaberemo da li želimo da mu služimo.

Kao ograničena ljudska bića, mi nikada u potpunosti ne možemo da razumijemo beskonačnog Boga (Rimljanima 11:33-34). Ponekad mislimo da razumijemo zašto Bog nešto radi, samo da bi kasnije saznali da je njegova namjera bila drugačija od onoga što smo prvobitno mislili. Bog gleda na stvari iz svete, vječne perspektive. Mi gledamo na stvari iz grešne, ovozemaljske, i trenutne perspektive. Zašto je Bog postavio čovjeka na zemlju znajući da će Adam i Eva zgriješiti i tako donijeti zlo, smrt i patnju na svo čovječanstvo? Zašto nas nije svih stvorio i ostavio nas u raju gdje bi bili savršeni i ne bi bilo patnje? Na ova pitanja se ne može pružiti adekvatan odgovor s ove strane vječnosti. Ono što mi možemo da znamo je da šta god Bog uradi on je svet i savršen i to da će se On na kraju kroz to proslaviti. Bog je dozvolio mogućnost zla da bi nam dao pravi izbor da li da ga slavimo. Bog nije stvorio zlo, ali je dozvolio da postoji. Da to nije dozvolio, mi bi ga slavili iz obaveze, ne zbog toga što smo to izabrali sopstvenom voljom.

English
Vratite se na početnu stranicu na crnogorskom jeziku
Da li je Bog stvorio zlo?

Saznajte kako ...

provesti vječnost s Bogomprimiti oprost od Boga