settings icon
share icon
Pitanje

Da li su čudesni darovi Duha dio današnjice?

Odgovor


Prvo, važno je prepoznati da ovo nije pitanje o tome da li Bog i danas čini čuda. Bilo bi suludo i nebiblijski tvrditi da Bog danas ne liječi ljude, ne razgovara s njima i ne čini čudesne zanake i čudesa. Pitanje se tiče toga da li čudesni darovi Duha, opisani prvenstveno u 1. Korinćanima 12-14, i danas djeluju u crkvi. Ovo takođe nije pitanje o tome može li Duh Sveti nekome dati čudesni dar. Pitanje se tiče toga da li Sveti Duh i danas dijeli čudesne darove. Iznad svega drugog, u potpunosti prepoznajemo da Duh Sveti može slobodno dijeliti darove prema svojoj volji (1. Korinćanima 12: 7-11).

U knjizi Djela apsostolska, većinu čuda su činili apostoli i oni koji su s njima sarađivali. Pavle nam daje razlog zbog koga je to tako: „Jer znaci apostola učinjeni su među vama u svakom trpljenju, u znacima i čudesima i silama (2. Korinćanima 12:12). Da svaki vjernik u Hrista može da čini znake, čudesa i znamenja to nikako ne bi mogli da budu 'znaci apostola'. Djela 2:22 nam govore da je Isus „potvrđen“ među njima „silama i čudesima i znacima.“ Slično tome, apostole su kao prave Božije poslanike „obilježila“ čuda koja su radili. Djela 14:3 opisuju kako poruka jevađelja „posvjedočavaše“ čudima koja su činili Pavle i Varnava.

Poglavlja 12-14 u 1. Korinćanima prvenstveno se bave temom darova Duha. Iz tog se teksta čini da su „obični“ hrišćani ponekad dobijali čudesne darove (12: 8-10, 28-30). Nije nam rečeno koliko je to bilo uobičajeno. Iz onoga što smo ranije uvidjeli, da su apostoli bili „obilježeni“ znakovima i čudima, čini se da su čudesni darovi davani „običnim“ hrišćanima izuzetak, a ne pravilo. Pored apostola i njihovih bliskih saradnika, Novi zavjet nigdje posebno ne opisuje pojedince koji čine čudesne darove Duha.

Takođe je važno shvatiti da rana crkva nije imala cijelu Bibliju, kao što je mi imamo danas (2. Timoteju 3: 16-17). Stoga su darovi proročanstva, znanja, mudrosti itd. bili neophodni da bi rani hrišćani znali šta Bog želi da rade. Dar proročanstva omogućio je vjernicima da prenose novu istinu i otkrivenje Boga. Sad kad je Božje otkrivenje u Bibliji završeno, darovi "otkrivenja" više nisu potrebni, barem ne u istom svojstvu kao u Novom zavjetu.

Bog čudesno liječi ljude svaki dan. Bog nam i danas govori, bilo glasom koji možemo da čujemo, u našem umu ili kroz impresije i osjećaje. Bog još uvijek čini nevjerovatna čuda, znakove i čudesa, a ponekad ih čini i preko nekog hrišćanina. Međutim, ove stvari nisu nužno čudesni darovi Duha. Primarna svrha čudesnih darova bila je da dokažu da je jevanđelje istina i da su apostoli zaista Božji glasnici. Biblija ne kaže jasno da su čudesni darovi prestali, ali postavlja temelj zašto se oni više ne mogu događati u onoj mjeri kao što je zabilježeno u Novom zavjetu.

EnglishVratite se na početnu stranicu na crnogorskom jeziku

Da li su čudesni darovi Duha dio današnjice?
© Copyright Got Questions Ministries