settings icon
share icon
Pitanje

Da li Biblija bilježi smrt apostola? Kako je umro svaki od apostola?

Odgovor


Jedini apostol o čijoj smrti Biblija govori je Jakov (Djela 12:2). Kralj Irod Jakova „pogubi mačem“, što se vjerovatno odnosilo na odsijecanje glave. Okolnosti smrti drugih apostola pominju se kroz crkvenu tradiciju, tako da ne bismo smjeli pridavati preveliku težinu bilo kojem drugom izvještaju. Najčešće prihvaćena crkvena tradicija u vezi sa smrću apostola je da je apostol Petar razapet naopačke na krstu u obliku slova X u Rimu i ispunjenju Isusovog proročanstva (Jovan 21:18). Ovo su najpopularnija „predanja“ u vezi sa smrću drugih apostola:

Matej je stradao od rane mačem u Etiopiji. Jovan se suočio sa mučeništvom kada je bio kuvan u ogromnom bazenu kipućeg ulja tokom talasa progona u Rimu. Međutim, čudom je izbavljen iz smrti. Jovan je tada osuđen da bude u rudniku na zatvorskom ostrvu Patmos. Na Patmosu je napisao svoju proročku knjigu Otkrivenja. Apostol Jovan je kasnije oslobođen i vraćen na prostor današnje Turske. Umro je kao starac, jedini apostol koji je umro mirno.

Jakov, Isusov brat (nije zvanično apostol), bio je vođa crkve u Jerusalimu. Bio je bačen sa jugoistočnog vrha hrama (visine preko 300 metara) kada je odbio da porekne svoju vjeru u Hrista. Kada su otkrili da je preživio pad, njegovi neprijatelji su Jakova nasmrt pretukli toljagom. Smatra se da je ovo isti vrh hrama na koji je sotona odveo Isusa tokom iskušenja.

Vartolomej, takođe poznat kao Natanailo, bio je misionar u Aziji. Svjedočio je u današnjoj Turskoj i bio je mučenički ubijen zbog propovijedanja u Jermeniji, a bičem su ga tukli(odrali kožu) do smrti. Andrija je razapet na krstu u obliku slova X u Grčkoj. Nakon što su ga sedam vojnika žestoko bičevali, vezali su njegovo tijelo za krst konopcima kako bi produžili njegovu agoniju. Njegovi sljedbenici su izvijestili da je Andrija, kada su ga vodili prema krstu, otpozdravljao ovim riječima: „Odavno sam priželjkivao i iščekivao ovaj srećni čas. Krst je osveštan Hristovim tijelom koje je visilo na njemu.” Nastavio je da propovijeda svojim mučiteljima dva dana sve dok nije umro. Apostol Toma je izboden kopljem u Indiji tokom jednog od svojih misionarskih putovanja da uspostavi crkvu tamo. Matej, apostol izabran da zamijeni izdajnika Judu Iskariotskog, kamenovan je, a potom mu je odrubljena glava. Apostola Pavla je mučio i potom mu odrubio glavu zli car Neron u Rimu 67. godine nove ere. Postoje predanja i o drugim apostolima, ali nijedna sa pouzdanom istorijskom potporom ili tradicionalnim utemeljenjem.

Nije toliko važno kako su apostoli umrli. Ono što je važno jeste činjenica da su svi bili spremni da umru za svoju vjeru. Da Isus nije uskrsnuo, učenici bi to znali. Ljudi neće umrijeti za nešto za što znaju da je laž. Činjenica da su svi apostoli bili voljni da umru užasnom smrću, odbijajući da se odreknu svoje vjere u Hrista, ogroman je dokaz da su zaista bili svjedoci vaskrsenja Isusa Hrista.

EnglishVratite se na početnu stranicu na crnogorskom jeziku

Da li Biblija bilježi smrt apostola? Kako je umro svaki od apostola?
© Copyright Got Questions Ministries