settings icon
share icon
Pitanje

Zašto se moliti? Koja je svrha molitve kada Bog zna budućnost i već kontroliše sve. Ako ne možemo promijeniti ono što je Bog naumio, zašto bismo se molili?

Odgovor


Za hrišćanina molitva bi trebala biti poput disanja, lakše da se radi nego da se ne uradi. Molimo se iz raznih razloga. Kao prvo, molitva je oblik služenja Bogu (Luka 2:36-38) i poslušnosti njemu. Molimo se zato što nam Bog zapovijeda da se molimo (Filipljanima 4:6-7). Primjer molitve nam je dao Hrist i prva crkva (Marko 1:35; Djela 1:14; 2:42; 3:1; 4:23-31; 6:4; 13:1-3). Ako je Isus mislio da vrijedi moliti se, trebali bismo i mi. Ako je On trebao da se moli da ostane u Očevoj volji, koliko onda mi treba da se molimo?

Drugi razlog za molitvu je taj što Bog namjerava da molitva bude sredstvo za dobijanje njegovih odgovora u brojnim situacijama. Molimo se u pripremi za velike odluke (Luka 6:12-13); kako bismo savladali demonske barijere (Matej 17:14-21); kako bismo sakupili radnike za duhovnu žetvu (Luka 10:2); da bismo stekli snagu za savladavanje iskušenja (Matej 26:41); i opremili se za duhovno jačanje drugih (Efescima 6:18-19).

Dolazimo Bogu sa svojim specifičnim zahtjevima i imamo Božije obećanje da naše molitve nisu uzaludne, čak i ako ne dobijemo konkretno ono što smo tražili (Matej 6:6; Rimljanima 8:26-27). On je obećao da će nam, kada tražimo stvari koje su u skladu s njegovom voljom, dati ono što tražimo (1. Jovanova 5:14-15). Ponekad Bog odgodi svoje odgovore u skladu sa svojom mudrošću i za našu dobrobit. U ovim situacijama trebamo biti marljivi i uporni u molitvi (Matej 7:7; Luka 18:1-8). Molitvu ne treba posmatrati kao naše sredstvo da natjeramo Boga da izvrši našu volju na zemlji, već kao sredstvo da se ostvari Božiija volja na zemlji. Božja mudrost daleko nadmašuje našu.

Za situacije u kojima ne znamo specifično šta je Božija volja, molitva je sredstvo za raspoznavanje njegove volje. Da se Sirijka sa ćerkom koja je bila pod uticajem demona nije pomolila Hristu, njena kćerka ne bi bila zdrava (Marko 7:26-30). Da slijepac nadomak Jerihona nije povikao za Hristom, ostao bi slijep (Luka 18:35-43). Bog je rekao da često ne dobijemo nešto jer ne tražimo (Jakovljeva 4:2). U jednom smislu, molitva je poput dijeljenja jevanđelja sa ljudima. Ne znamo ko će odgovoriti na poruku jevanđelja dok je ne podijelimo. Na isti način, nikada nećemo vidjeti rezultate uslišene molitve osim ako se ne molimo.

Nedostatak molitve pokazuje nedostatak vjere i nedostatak povjerenja u Božiju Riječ. Molimo se da pokažemo našu vjeru u Boga, da će On učiniti ono što je obećao u svojoj Riječi i blagosloviti naše živote neuporedivo mnogo više nego što možemo da zatražimo ili se ponadamo (Efescima 3:20). Molitva je naše primarno sredstvo da vidimo kako Bog djeluje u životima drugih. Budući da je to naše sredstvo da se „uključimo“ u Božiju silu, to je naše sredstvo da pobijedimo Sotonu i njegovu vojsku koju smo potpuno nemoćni da savladamo sami. Stoga, neka nas Bog često nađe pred svojim prijestolom, jer imamo prvosveštenika na nebu koji se može poistovjetiti sa svime kroz šta prolazimo (Jevrejima 4:15-16). Imamo njegovo obećanje da usrdna molitva pravednika postiže mnogo (Jakovljeva 5:16-18). Neka Bog proslavi svoje ime u našim životima dok mi vjerujemo u njega u toj mjeri da mu često dolazimo u molitvi.

EnglishVratite se na početnu stranicu na crnogorskom jeziku

Zašto se moliti? Koja je svrha molitve kada Bog zna budućnost i već kontroliše sve. Ako ne možemo promijeniti ono što je Bog naumio, zašto bismo se molili?
© Copyright Got Questions Ministries