settings icon
share icon
Pitanje

Da li je Nojev potop bio globalni ili lokalni?

Odgovor


Biblijski odlomci koji se odnose na potop jasno pokazuju da je bio globalan. Prva knjiga Mojsijeva 7:11 kaže "razvališe se svi izvori velikoga bezdana, i otvoriše se ustave nebeske." Prva knjiga Mojsijeva 1:6-7 i 2:6 nam govore da je okruženje prije potopa bilo mnogo drugačije od onoga koje doživljavamo danas. Na osnovu ovih i drugih biblijskih opisa, razumno je spekulisati da je u jednom trenutku zemlja bila prekrivena nekom vrstom vodenog pokrivača. Ovaj prekrivač je mogao biti parni pokrivač, ili se mogao sastojati od prstenova, nešto poput Saturnovih ledenih prstenova. To bi, u kombinaciji sa slojem vode ispod zemlje, ispuštenim na zemlju (Prva knjiga Mojsijeva 2:6) dovelo do globalnog potopa.

Najjasniji stihovi koji pokazuju razmjere potopa su Prva knjiga Mojsijeva 7:19-23. Što se tiče voda, „I navaljivaše voda sve većma po zemlji, i pokri sva najviša brda što su pod cijelim nebom. Petnaest lakata dođe voda iznad brda, pošto ih pokri. Tada izgibe svako tijelo što se micaše na zemlji, ptice i stoka, i zvijeri i sve što gamiže po zemlji i svi ljudi. Sve što imaše dušu živu u nosu, sve što bijaše na suhu, pomrije. I istrijebi se svako tijelo živo na zemlji, i ljudi i stoka što god gamiže i ptice nebeske, sve, velim, istrijebi se sa zemlje; samo Noje osta i što s njim bješe u kovčegu."

U odlomku iznad ne samo da nalazimo da se riječ „sve“ često koristi, već nalazimo i „i pokri sva najviša brda što su pod cijelim nebom planine pod cijelim nebom“, „petnaest lakata dođe voda iznad brda, pošto ih pokri“, i „istrijebi se svako tijelo živo na zemlji“. Ovi opisi jasno opisuju univerzalni potop koji pokriva cijelu zemlju. Takođe, ako je potop bio lokalni, zašto je Bog naredio Noju da izgradi barku umjesto da mu je samo rekao da se preseli i natjerao životinje da migriraju? I zašto je On uputio Noja da sagradi barku dovoljno veliku da u njoj budu smještene sve različite vrste kopnenih životinja koje se nalaze na zemlji? Da poplava nije bila globalna, ne bi bilo potrebe za barkom.

Petar takođe opisuje sveobuhvatnost potopa u 2.Petrovoj 3:6-7, gdje kaže: „Od kojih tadašnji svijet, vodom potopljen, propade. A sadašnji nebesa i zemlja ostavljeni su njegovom riječju za oganj i čuvaju se za Dan suda i pogibli bezbožnih ljudi." U ovim stihovima Petar upoređuje „univerzalni“ dolazeći sud s potopom iz Nojevog vremena i navodi da je svijet koji je tada postojao bio potopljen vodom. Nadalje, mnogi biblijski pisci prihvatili su da je svjetski potop kao istorijski događaj (Isaija 54:9; 1. Petrova 3:20; 2. Petrova 2:5; Jevrejima 11:7). Na kraju, Gospod Isus Hrist je vjerovao u univerzalni potop i vidio ga kao vid budućeg uništenja svijeta kada se on vrati (Matej 24:37-39; Luka 17:26-27).

Postoje mnogi vanbiblijski dokazi koji upućuju na svjetsku katastrofu kao što je globalni potop. Postoje ogromna fosilna groblja pronađena na svim kontinentima i velike količine naslaga uglja koje bi zahtijevale brzo pokrivanje ogromne količine vegetacije. Fosili okeana nalaze se na planinskim vrhovima širom svijeta. Kulture u svim dijelovima svijeta imaju neki oblik legende o potopu. Sve ove činjenice i mnoge druge su dokaz globalne poplave.

EnglishVratite se na početnu stranicu na crnogorskom jeziku

Da li je Nojev potop bio globalni ili lokalni?
© Copyright Got Questions Ministries