settings icon
share icon
Pitanje

Kada će se desiti uzeće u odnosu na vrijeme nevolja?

Odgovor


Vrijeme uzeća u odnosu na vrijeme nevolja je jedno od najkontroverznijih pitanja u crkvi danas. Tri primarna pogleda su prije nevolja (uzeće se dešava prije nevolja), u sred nevolja (uzeće se dešava na sredini ili blizu sredine perioda nevolja) i poslije nevolja (uzeće se dešava na kraju nevolje ). Četvrti pogled, opšte poznat kao prije vremena gjneva, je mala izmjena stanovišta da će se uzeće desiti u sred nevolje.

Prvo, važno je prepoznati svrhu nevolje. Prema Danilu 9:27, postoji sedamdeseta „sedmica“ (sedam godina) koja tek treba da dođe. Cjelokupno Danilovo proročanstvo o sedamdesetoj sedmici (Danilo 9:20-27) govori o naciji Izraela. To je vremenski period u kome Bog svoju pažnju posebno usmjerava na Izrael. Sedamdeseta sedmica, ili Nevolja, će biti vrijeme kada se Bog posebno bavi Izraelom. Iako ovo ne znači nužno da crkva takođe ne bi mogla biti prisutna, to dovodi u pitanje zašto bi crkva morala da bude na zemlji tokom tog vremena.

Primarni odlomak iz Svetog pisma o uzeću je 1. Solunjanima 4:13-18. U njemu se navodi da će svi živi vjernici, zajedno sa svim vjernicima koji su umrli, sresti Gospoda Isusa u vazduhu i da će biti sa Njim zauvijek. Uzećem Bog uklanja svoj narod sa zemlje. Nekoliko stihova kasnije, u 1. Solunjanima 5:9, Pavle kaže: „Jer nas Bog ne odredi da za gnjev, nego da dobijemo spasenje kroz Gospoda našega Isusa Hrista.“ Knjiga Otkrivenja, koja se prvenstveno bavi vremenskim periodom nevolje, je proročka poruka o tome kako će Bog izliti svoj gnjev na zemlju tokom nevolje. Čini se nedoslednim da Bog obeća vjernicima da neće trpjeti gnjev, a zatim ih ostavi na zemlji da pate kroz gnjev nevolje. Činjenica da Bog obećava da će izbaviti hrišćane od gnjeva ubrzo nakon što je obećao da će ukloniti svoj narod sa zemlje čini se da povezuje ta dva događaja.

Još jedan ključni odlomak o vremenu uzeća je Otkrivenje 3:10, u kojem Hrist obećava da će izbaviti vjernike od „časa iskušenja“ koji će doći na zemlju. Ovo bi moglo da znači dvije stvari. Ili će Hristos zaštititi vjernike usred iskušenja, ili će izbaviti vjernike iz iskušenja. Oba su validna značenja grčke riječi prevedene „iz“. Međutim, važno je prepoznati ono od čega je vjernicima obećano da se čuvaju. To nije samo suđenje, već „čas“ suđenja. Hristos obećava da će zaštititi vjernike od samog vremenskog perioda koji sadrži iskušenja, odnosno nevolje. Svrha nevolje, svrha uzneća, značenje 1. Solunjanima 5:9 i tumačenje Otkrivenja 3:10 daju jasnu podršku stanovištu da će se uzeće desiti prije nevolja. Ako se Biblija tumači doslovno i dosljedno, stanovište da će se desiti prije nevolje je tumačenje koje se najviše zasniva na Bibliji.

EnglishVratite se na početnu stranicu na crnogorskom jeziku

Kada će se desiti uzeće u odnosu na vrijeme nevolja?
© Copyright Got Questions Ministries