settings icon
share icon
Pitanje

Šta znači moliti se u Isusovo ime?

Odgovor


Molitva u Isusovo ime se naučava u Jovanu 14:13-14: „I šta god zaištete (od Oca) u ime moje, to ću učiniti, da se proslavi Otac u Sinu. I ako šta zaištete u ime moje, ja ču učiniti.“ Neki pogrešno primjenjuju ovaj stih, misleći da izgovaranje "u Isusovo ime" na kraju molitve dovodi do toga da Bog uvijek daje ono što je zatraženo. Ovo bi u suštini značilo da riječi “u Isusovo ime” tretiramo kao magičnu formulu. Ovo uopšte nije biblijski.

Moliti se u Isusovo ime znači moliti se njegovim autoritetom i tražiti od Boga Oca da odgovori na naše molitve jer dolazimo u ime njegovog Sina, Isusa. Moliti se u Isusovo ime znači isto što i moliti se po Božijoj volji: „I ovo je smjelost koju imamo prema njemu: da nas posluša ako šta molimo po volji njegovoj. I kad znamo da nas sluša što god molimo, znamo da imamo traženo što smo iskali od Njega.“ (1. Jovanova 5:14-15). Moliti se u Isusovo ime znači moliti se za stvari koje će donijeti čast i slavu Isusu.

Reći "u Isusovo ime" na kraju molitve nije magična formula. Ako ono što tražimo ili kažemo u molitvi nije za Božju slavu i u skladu s njegovom voljom, izgovaranje „u ime Isusovo“ je besmisleno. Iskrena molitva u Isusovo ime i za njegovu slavu je ono što je važno, a ne dodavanje određenih riječi na kraju molitve. Nisu bitne riječi u molitvi, već svrha koja stoji iza molitve. Molitva za stvari koje su u skladu s Božjom voljom je suština molitve u Isusovo ime.

EnglishVratite se na početnu stranicu na crnogorskom jeziku

Šta znači moliti se u Isusovo ime?
© Copyright Got Questions Ministries