settings icon
share icon
Pitanje

Kalvinizam nasuprot arminijanizmu - koji je pogled tačan?

Odgovor


Kalvinizam i arminijanizam su dva sistema teologije koji pokušavaju da objasne odnos između Božijeg suvereniteta i čovjekove odgovornosti po pitanju spasenja. Kalvinizam je dobio ime po Džonu Kalvinu, francuskom teologu koji je živio od 1509. do 1564. godine. Arminijanizam je dobio ime po Jakobu Arminiju, holandskom teologu koji je živio od 1560. do 1609. godine.

Oba sistema se mogu sažeti u pet tačaka. Kalvinizam uči potpunu iskvarenost čovjeka, dok se arminijanizam drži djelimične iskvarenosti. Kalvinistička doktrina potpune iskvarenosti tvrdi da je svaki aspekt čovječanstva iskvaren grijehom; ljudska bića ne mogu doći Bogu sopstvenom voljom. Djelimična iskvarenost tvrdi da je svaki aspekt čovječanstva ukaljan grijehom, ali ne u mjeri u kojoj ljudska bića nisu u stanju da povjeruju u Boga svojom voljom. Napomena: klasični arminijanizam odbacuje "djelimičnu iskvarenost" i ima pogled vrlo blizak kalvinističkoj "potpunoj iskvarenosti" (iako se o obimu i značenju te iskvarenosti raspravlja u arminijanskim krugovima). U opštem smislu, Arminijanci vjeruju da postoji "među" stanje između potpune iskvarenosti i spasenja. U tom stanju, omogućenom kroz blagodat koja mu prethodi, grešnik je privučen Hristu i ima Bogom danu sposobnost da izabere spasenje.

Kalvinizam uključuje vjerovanje u bezuslovno izabranje, dok arminijanizam vidi kao uslovno. Bezuslovno izabranje je vjerovanje da Bog bira pojedince za spasenje u potpunosti na osnovu svoje volje, a ne zbog bilo kakve unutrašnje vrijednosti pojedinca. Uslovno izabranje tvrdi da Bog bira pojedince za spasenje na temelju njegovog predznanja o tome ko će povjerovati u Hrista za spasenje, s tim da je to pod uslovom da pojedinac izabere Boga.

Kalvinizam vidi iskupljenje kao ograničeno, dok ga arminijanizam vidi kao neograničeno. Ovo je najkontroverznija od pet tačaka. Ograničeno iskupljenje je vjerovanje da je Isus umro samo za izabrane. Neograničeno iskupljenje je vjerovanje da je Isus umro za sve, ali da Njegova smrt nije uspješna sve dok ga osoba ne primi vjerom.

Kalvinizam uključuje vjerovanje da je Božja milost neodoljiva, dok arminijanizam kaže da pojedinac može odoljeti milosti Božjoj. Neodoljiva milost tvrdi da kada Bog pozove osobu da se spasi, ta osoba će neizbježno doći do spasenja. Milost kojoj se može odeljeti podrazumijeva da Bog poziva sve na spasenje, ali da se mnogi ljudi opiru i odbijaju taj poziv.

Kalvinizam podržava očuvanje svetih, dok se arminijanizam drži uslovnog spasenja. Očuvanje svetih odnosi se na koncept da će osoba koju je Bog izabrao istrajati u vjeri i neće trajno poricati Hrista niti se odvraćati od njega. Uslovno spasenje je stav da se vjernik u Hrista može, svojom slobodnom voljom, okrenuti od Hrista i time izgubiti spasenje. Napomena - mnogi Arminijanci negiraju "uslovno spasenje" i umjesto toga se drže "vječne sigurnosti."

Dakle, u raspravi Kalvinizam protiv Arminijanizma, ko je u pravu? Zanimljivo je napomenuti da u raznolikosti Hristovog tijela postoje kojekakve mješavine kalvinizma i arminijanizma. Postoje kalvinisti sa pet tačaka i Arminijanci sa pet tačaka, a istovremeno i kalvinisti sa tri tačke i Arminijanci sa dvije tačke. Mnogi vjernici dolaze do neke vrste mješavine ova dva pogleda. Na kraju, naš stav je da oba sistema ne uspijevaju u tome što pokušavaju da objasne neobjašnjivo. Ljudska bića nisu u stanju da u potpunosti shvate ovakav koncept. Da, Bog je apsolutno suveren i zna sve. Da, ljudska bića su pozvana da donesu istinsku odluku da polože vjeru u Hrista za spasenje. Ove dvije činjenice nam se čine kontradiktornim, ali u Božjem umu imaju savršen smisao.

EnglishVratite se na početnu stranicu na crnogorskom jeziku

Kalvinizam nasuprot arminijanizmu - koji je pogled tačan?
© Copyright Got Questions Ministries