settings icon
share icon
Pitanje

Zašto se Jevreji i Arapi/muslimani mrze?

Odgovor


Prvo, važno je shvatiti da nisu svi Arapi muslimani, niti su svi muslimani Arapi. Dok su većina Arapa muslimani, ima mnogo Arapa koji to nisu. Nadalje, u područjima kao što su Indonezija i Malezija ima znatno više nearapskih muslimana nego arapskih muslimana. Drugo, važno je zapamtiti da ne mrze svi Arapi Jevreje, ne mrze svi muslimani Jevreje i ne mrze svi Jevreji Arape i muslimane. Moramo biti oprezni da izbjegnemo stereotipe o ljudima. Međutim, uopšteno govoreći, Arapi i muslimani ne vole Jevreje i gaje nepovjerenje prema njima, i obrnuto.

Ako postoji eksplicitno biblijsko objašnjenje za ovaj animozitet, ono potiče još od Avrama. Jevreji su potomci Avramovog sina Isaka. Arapi su potomci Avramovog sina Ismaila. S obzirom da je Ismailo sin robinje (Prva knjiga Mojsijeva 16:1-16) a Isak obećani sin koji će naslijediti Avramove blagoslove (Prva knjiga Mojsijeva 21:1-3), bilo je očigledno da će biti neko neprijateljstvo između dva sina. Kao rezultat Ismailovog ismijavanja Isaka (Prva knjiga Mojsijeva 21:9), Sara je nagovorila Avrama da otjera Hagaru i Ismaila (Prva knjiga Mojsijeva 21:11-21). Vjerovatno je to izazvalo još veći prezir u Ismailovom srcu prema Isaku. Anđeo je prorekao Agari za Ismaila „ruka će se njegova dizati na svakoga a svačija na njega, a nastavaće na pogledu svoj braći svojoj” (Prva knjiga Mojsijeva 16:11-12).

Religija Islama, koje se većina Arapa pridržava, učinila je ovo neprijateljstvo dubljim. Kuran sadrži donekle kontradiktorna uputstva za muslimane u vezi sa Jevrejima. U jednom trenutku upućuje muslimane da se prema Jevrejima odnose kao prema braći, a u drugom trenutku naređuje muslimanima da napadaju Jevreje koji odbijaju da pređu na Islam. Kuran takođe uvodi sukob oko toga koji je Avramov sin zaista bio sin obećanja. Hebrejski spisi kažu da je to bio Isak. Kuran kaže da je to bio Ismailo. Kuran uči da je Avram umalo žrtvovao Ismaila Gospodu, a ne Isaka (u suprotnosti sa Prvom knjigom Mojsijevom, 22. poglavlje). Ova rasprava o tome ko je bio sin obećanja doprinosi današnjem neprijateljstvu.

Međutim, drevni korijen gorčine između Isaka i Ismaila ne objašnjava svo današnje neprijateljstvo između Jevreja i Arapa. U stvari, hiljadama godina u istoriji bliskog istoka, Jevreji i Arapi živjeli su u relativnom miru i ravnodušnosti jedni prema drugima. Primarni uzrok neprijateljstva ima moderno porijeklo. Nakon Drugog svjetskog rata, kada su Ujedinjene nacije dale dio zemlje Izraela jevrejskom narodu, zemlja je u to vrijeme bila prvenstveno naseljena Arapima (Palestincima). Većina Arapa je žestoko protestvovala protiv toga da nacija Izrael zauzme tu zemlju. Arapski narodi su se ujedinili i napali Izrael u pokušaju da ih protjeraju iz zemlje, ali su poraženi. Od tada postoji veliko neprijateljstvo između Izraela i njegovih arapskih susjeda. Izrael postoji na jednom malom komadu zemlje okružen mnogo većim arapskim nacijama kao što su Jordan, Sirija, Saudijska Arabija, Irak i Egipat. Naše je gledište da, biblijski govoreći, Izrael ima pravo da postoji kao nacija u svojoj zemlji koju je Bog dao potomcima Jakova, unuka Avramovog. U isto vrijeme, čvrsto vjerujemo da Izrael treba tražiti mir i pokazati poštovanje prema arapskim susjedima. Psalam 122:6 kaže: „Ištite mira Jerusalimu: neka bude dobro onima koji ljube tebe.“

EnglishVratite se na početnu stranicu na crnogorskom jeziku

Zašto se Jevreji i Arapi/muslimani mrze?
© Copyright Got Questions Ministries