settings icon
share icon
Pitanje

Šta to znači da Isus spašava?

Odgovor


„Isus spašava“ popularan je slogan na naljepnicama za branike, natpisima na atletskim događajima, pa čak i transparentima koje mali avioni vuku po nebu. Nažalost, malo onih koji vide frazu "Isus spašava" istinski i potpuno razumiju šta ona znači. U te dvije riječi je upakovana ogromna količina moći i istine.

Isus spašava, ali ko je Isus?

Većina ljudi razumije da je Isus bio čovjek koji je živio u Izraelu prije otprilike 2000 godina. Gotovo svaka religija u svijetu vidi Isusa kao dobrog učitelja i/ili proroka. I dok su te stvari definitivno istinite povodom Isusa, one ne prikazuju ko je Isus zaista, niti objašnjavaju kako i zašto Isus spašava. Isus je Bog u ljudskom obliku (Jovan 1:1, 14). Isus je Bog, koji je došao na Zemlju kao pravo ljudsko biće (1. Jovanova 4:2). Bog je postao ljudsko biće u Isusovoj ličnosti da bi nas spasio. To otvara sljedeće pitanje: zbog čega treba da budemo spašeni?

Isus spašava, ali zašto mi treba da budemo spašeni?

Biblija izjavljuje da je svako ljudsko biće koje je ikada živjelo sagriješilo (Knjiga propovjednikova 7:20; Rimljanima 3:23). Zgriješiti znači učiniti nešto, bilo u mislima, riječima ili djelom, što je u suprotnosti s Božjim savršenim i svetim karakterom. Zbog našeg grijeha, svi zaslužujemo Božiji sud (Jovan 3:18, 36). Bog je savršeno pravedan, tako da ne može dozvoliti da grijeh i zlo ostanu nekažnjeni. Pošto je Bog beskonačan i vječan, i pošto je sav grijeh na kraju protiv Boga (Psalam 51:4), dovoljna je samo beskonačna i vječna kazna. Vječna smrt je jedina pravedna kazna za grijeh. Zbog toga nam treba spasenje.

Isus spašava, ali kako On spašava?

Budući da smo zgriješili protiv beskonačnog Boga, ili konačna osoba (mi) mora platiti za naše grijehe beskonačno vrijeme, ili beskonačna osoba (Isus) mora platiti za naše grijehe jednom. Nema druge opcije. Isus nas spašava tako što umire umjesto nas. U ličnosti Isusa Hrista, Bog se žrtvovao u naše ime, plaćajući beskonačnu i vječnu kaznu koju je samo on mogao da plati (2. Korinćanima 5:21; 1. Jovanova 2:2). Isus je primio kaznu koju zaslužujemo kako bi nas spasio od užasne vječne sudbine, pravedne posljedice našeg grijeha. Zbog svoje velike ljubavi prema nama, Isus je položio svoj život (Jovan 15:13), plativši kaznu koju smo zaslužili, ali nismo mogli platiti. Isus je tada uskrsnuo, pokazujući da je njegova smrt zaista bila dovoljna da plati kaznu za naše grijehe (1. Korinćanima 15).

Isus spašava, ali koga on spašava?

Isus spašava sve koji će primiti njegov dar spasenja. Isus spašava sve one koji se potpuno uzdaju samo u njegovu žrtvu kao platu za grijeh (Jovan 3:16; Djela 16:31). Iako je Isusova žrtva bila sasvim dovoljna da plati za grijehe cijelog čovječanstva, Isus spašava samo one koji lično primaju njegove najdragocjenije darove (Jovan 1:12).

Ako sada razumijete šta znači da Isus spašava, i želite vjerovati u njega kao svog ličnog Spasitelja, pobrinite se da razumijete i vjerujete u sljedeće, i kao čin vjere, prenesite sljedeće Bogu. „Bože, znam da sam grešnik, i znam da zbog svog grijeha zaslužujem da budem vječno odvojen od tebe. Iako to ne zaslužujem, hvala ti što me voliš i što si obezbijedio žrtvu za moje grijehe kroz smrt i vaskrsenje Isusa Hrista. Vjerujem da je Isus umro za moje grijehe i vjerujem samo u njega da će me spasiti. Od ovog momenta pa nadalje, pomozi mi da živim svoj život za tebe umjesto za grijeh. Pomozi mi da proživim ostatak svog života u zahvalnosti za divno spasenje koje si mi pružio. Hvala ti, Isuse, što si me spasio!”

EnglishVratite se na početnu stranicu na crnogorskom jeziku

Šta to znači da Isus spašava?
© Copyright Got Questions Ministries