settings icon
share icon
Pitanje

Hrišćanski post - šta kaže Biblija?

Odgovor


Sveto pismo ne zapovijeda hršćanima da poste. Bog to ne zahtijeva niti to traži od hršćana. U isto vrijeme, Biblija predstavlja post kao nešto što je dobro, korisno i djelotvorno. Knjiga Djela apostolskih bilježi da vjernici poste prije nego što donesu važne odluke (Djela 13:2, 14:23). Post i molitva su često povezani (Luka 2:37; 5:33). Prečesto je fokus posta na nedostatku hrane. Umjesto toga, svrha posta bi trebala biti da skrenete pogled sa stvari ovog svijeta da biste se potpuno usresredili na Boga. Post je način da pokažemo Bogu, a i sebi, da smo ozbiljni u vezi s njim. Post nam pomaže da steknemo novu perspektivu i da se ponovo oslonimo na njega.

Iako je post u Svetom pismu gotovo uvijek suzdržavanje od hrane, postoje i drugi načini da se posti. Sve čega se privremeno odreknemo kako bismo svu našu pažnju usmjerili na Boga može se smatrati postom (1. Korinćanima 7:1-5). Post treba ograničiti na određeno vrijeme, posebno kada se suzdržavamo od hrane. Duži vremenski periodi bez jela mogu biti štetni za tijelo. Post nema za cilj da kazni tijelo, već da preusmjeri pažnju na Boga. Post ne treba ni smatrati "načinom dijete". Svrha biblijskog posta nije da izgubite težinu, već da steknete dublje zajedništvo s Bogom. Svako može da posti, ali neki se ne mogu suzdržavati od hrane (dijabetičari, na primjer). Svako se može privremeno odreći nečega kako bi se približio Bogu.

Sklanjajući pogled sa stvari ovog svijeta, možemo uspješnije usmjeriti pažnju na Hrista. Post nije način da natjeramo Boga da radi ono što mi želimo. Post mijenja nas, a ne Boga. Post nije način da izgledate duhovnije od drugih. Treba postiti u duhu poniznosti i sa radosnim stavom. Matej 6:16-18 kaže: „A kad postite, ne budite sumorni kao licemjeri; jer oni natmure lica soja da se pokažu ljudima kako poste. Zaista vam kažem: primili su platu svoju. A ti kada postiš, namaži glavu svoju, i lice svoje umij. Da te ne vide ljudi gdje postiš, nego Otac tvoj koji je u tajnosti; i Otac tvoj koji vidi tajno, uzvratiće tebi javno.“

EnglishVratite se na početnu stranicu na crnogorskom jeziku

Hrišćanski post - šta kaže Biblija?
© Copyright Got Questions Ministries