settings icon
share icon
Pitanje

Šta je Drugi dolazak Isusa Hrista?

Odgovor


Drugi dolazak Isusa Hrista je nada vjernika da Bog ima kontrolu nad svim stvarima i da je vjeran obećanjima i proročanstvima u svojoj Riječi. U svom prvom dolasku, Isus Hrist je došao na zemlju kao beba u jaslama u Vitlejemu, baš kao što je i prorečeno. Isus je ispunio mnoga proročanstva o Mesiji tokom svojeg rođenja, života, službe, smrti i vaskrsenja. Međutim, postoje neka proročanstva o Mesiji koja Isus još nije ispunio. Drugi Hristov dolazak biće njegov povratak da ispuni ova preostala proročanstva. U svom prvom dolasku, Isus je bio sluga koji je pao. U svom drugom dolasku, Isus će biti Kralj pobjednik. Tokom svog prvog dolaska, Isus je došao u najskromnijim okolnostima. U svom drugom dolasku, Isus će stići sa nebeskim vojskama uz sebe.

Starozavjetni proroci nisu pravili jasnu razliku između ova dva dolaska. Ovo se može vidjeti u Isaiji 7:14, 9:6-7 i Zahariji 14:4. Zbog toga što se činilo da proročanstva govore o dvije osobe, mnogi jevrejski učitelji su vjerovali da će postojati i Mesija koji pati i Mesija pobjednik. Ono što nisu uspjeli da shvate je da postoji samo jedan Mesija i da će On ispuniti obje uloge. Isus je ispunio ulogu sluge koji pati (Isaija, 53. poglavlje) tokom svog prvog dolaska. Isus će ispuniti ulogu izbavitelja i Kralja Izraela u svom drugom dolasku. Zaharija 12:10 i Otkrivenje 1:7, koji opisuju drugi dolazak, osvrću se na Isusa koji je proboden. Izrael, i cijeli svijet, tugovaće što nisu prihvatili Mesiju kada je prvi put došao.

Nakon što je Isus uzašao na nebo, anđeli su rekli apostolima: „I oni rekoše: Ljudi Galilejci, što stojite i gledate na nebo, tako će isto doći kao što ga vidjeste da odlazi na nebo. (Djela 1:11). Zaharija 14:4 identifikuje lokaciju drugog dolaska kao Maslinsku goru. Matej 24:30 kaže: „ I tada će se pokazati znak Sina Čovječijega na nebu,i tada će proplakati sva plemena ne zemlji; i ugledaće Sina Čovečijega gdej dolazi na oblacima nebeskim sa silom i slavom velikom.” Titu 2:13 opisuje drugi dolazak kao „javljanje slave“.

O drugom dolasku se najdetaljnije govori u Otkrivenju 19:11-16: „I vidjeh nebo otvoreno, i gle, konj bijeli, i Onaj koji sjedi na njemu zove se Vjerni i Istiniti, i po pravdi sudi i ratuje; A oči su mu kao plamen ognjeni i na glavi njegovoj krune mnoge, i ima Ime napisano, koje niko ne zna do On sam; I obučen je u haljinu crvenu od krvi, i Ime se njegovo zove: Logos (Riječ) Božiji. I vojske nebeske iđahu za Njim na konjima bijelim, obučene u svilu bijelu i čistu. I iz usta njegovih izlazi mač oštar s obje strane, da njime porazi neznabošce; i On će ih napasati palicom gvozdenom, i On gazi kacu vina ljutoga gnjeva Boga Svedržitelja. I ima na haljini i na bedru svome Ime napisano: Car careva i Gospodar gospodara.“

EnglishVratite se na početnu stranicu na crnogorskom jeziku

Šta je Drugi dolazak Isusa Hrista?
© Copyright Got Questions Ministries