settings icon
share icon
Pitanje

Kako možemo prepoznati Božiji glas?

Odgovor


Ovo pitanje je postavilo mnogo ljudi kroz vijekove. Samuilo je čuo Božji glas, ali ga nije prepoznao sve dok ga nije uputio Ilije (1. Samuilova 3:1-10). Gideonu se Bog otkrio fizički, i još uvijek je sumnjao u ono što je čuo do te mjere da je tražio znak, ne jednom, već tri puta (Knjiga o sudijama 6:17–22,36–40). Kada slušamo Božiji glas, kako možemo znati da je on taj koji govori? Prije svega, imamo nešto što Gideon i Samuilo nisu imali. Imamo kompletnu Bibliju, nadahnutu Božiju Riječ, za čitanje, proučavanje i meditaciju. „Sve je Pismo bogonadahnuto i korisno za učenje, za karanje, za ispravljanje, za vaspitanje u pravednosti. Da bude savršen Božiji čovjek, pripremljen za svako dobro djelo“ (2. Timotiju 3:16-17). Kada imamo pitanje o određenoj temi ili odluci u našem životu, trebali bismo vidjeti šta Biblija kaže o tome. Bog nas nikada neće voditi suprotno onome što je učio u svojoj Riječi (Titu 1:2).

Da bismo čuli Božiji glas, moramo pripadati Bogu. Isus je rekao: „Ovce moje slušaju glas moj, i ja njih poznajem, i za mnom idu” (Jovan 10:27). Oni koji čuju Božji glas su oni koji pripadaju njemu – oni koji su spašeni njegovom milošću kroz vjeru u Gospoda Isusa. To su ovce koje čuju i prepoznaju njegov glas, jer ga poznaju kao svog Pastira. Ako želimo da prepoznamo Božiji glas, moramo pripadati njemu.

Njegov glas čujemo kada provodimo vrijeme u proučavanju Biblije i kada u tišini razmišljamo o njegovoj Riječi. Što više vremena provodimo lično s Bogom i njegovom Riječju, lakše je prepoznati njegov glas i njegovo vođstvo u našim životima. Zaposleni u banci su obučeni da prepoznaju falsifikovani novac tako što sa tolikom pažnjom proučavaju pravi da je lako uočiti lažni. Trebali bismo biti u tolikoj mjeri upoznati s Božijom Riječi da nam bude jasno kada nam neko govori nešto što je pogrešno da to nije od Boga.

Iako je Bog danas mogao da govori ljudima naglas, On govori prvenstveno kroz svoju pisanu Riječ. Ponekad Božije vođstvo može doći kroz Duha Svetoga, kroz našu savjest, kroz okolnosti i kroz savjete drugih ljudi. Upoređujući ono što čujemo sa istinom iz Pisma, možemo naučiti da prepoznamo Božiji glas.

EnglishVratite se na početnu stranicu na crnogorskom jeziku

Kako možemo prepoznati Božiji glas?
© Copyright Got Questions Ministries