settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je Bog izabrao Izrael da bude Njegov izabrani narod?

Odgovor


Govoreći o narodu Izraelu, Peta knjiga Mojsijeva 7:7-9 nam kaže: „Ne zato što bi vas bilo više nego drugih naroda prihvati vas Gospod i izabra vas; jer vas bijaše manje nego ikojega drugoga naroda; nego što vas Gospod miluje i što drži zakletvu kojom se zakleo ocima vašim, zato vas je Gospod izveo rukom krjepkom i izbavio vas iz kuće ropske, iz ruke Faraona, cara Misirskoga. I tako znaj da je Gospod Bog tvoj Bog, Bog vjeran, koji drži zavjet svoj i milost svoju do tisuću koljena onima koji ga ljube i drže zapovijesti njegove.”

Bog je izabrao izraelski narod da bude narod kroz koji će se roditi Isus Hrist – Spasitelj od grijeha i smrti (Jovan 3:16). Bog je prvi put obećao Mesiju nakon što su Adam i Eva pali u grijeh (Prva knjiga Mojsijeva, 3. poglavlje). Bog je kasnije potvrdio da će Mesija doći iz loze Avrama, Isaka i Jakova (Prva knjiga Mojsijeva 12:1-3). Isus Hrist je krajnji razlog zašto je Bog izabrao Izrael da bude Njegov poseban narod. Bogu nije bilo potrebno da ima izabrani narod, ali je odlučio da to učini na taj način. Isus je morao doći iz neke nacije ljudi, a Bog je izabrao Izrael.

Međutim, Božiji razlog zašto je izabrao izraelski narod nije bio samo u cilju stvaranja Mesije. Božija želja za Izrael bila je da oni odu i poučavaju druge o Njemu. Izrael je trebao da bude nacija sveštenika, proroka i misionara u svijetu. Božja namjera je bila da Izrael bude poseban narod, nacija koja bi upućivala druge na Boga i ono što je obećao da će im pružiti - Otkupitelja, Mesiju i Spasitelja. Izrael je najvećim dijelom podbacio u ovom zadatku. Međutim, Božija krajnja namjera za Izrael – dovođenje Mesije na svijet – bila je savršeno ispunjena u osobi Isusa Hrista.

EnglishVratite se na početnu stranicu na crnogorskom jeziku

Zašto je Bog izabrao Izrael da bude Njegov izabrani narod?
© Copyright Got Questions Ministries