settings icon
share icon
Pitanje

Šta je dispenzacionalizam i da li je ono što predstavlja biblijski?

Odgovor


Dispenzacija je način uređenja stvari – administracija, sistem ili menadžment. U teologiji, dispenzacija je nebesko upravljanje određenim vremenskim periodom; svaka dispenzacija ima svoje vrijeme koje je nebeski određeno. Dispenzacionalizam je teološki sistem koji prepoznaje ove vjekove koje je Bog odredio da uredi svjetske događaje. Dispenzacionalizam ima dvije primarne razlike: 1) dosljedno doslovno tumačenje Svetog pisma, posebno biblijskih proročanstava, i 2) pogled na jedinstvenost Izraela kao odvojenog od Crkve u Božjem planu. Klasični dispenzacionalizam identifikuje sedam dispenzacija u Božijem planu za čovječanstvo.

Dispenzacionalisti se drže doslovnog tumačenja Biblije kao najbolje hermeneutike. Doslovna interpretacija daje svakoj riječi značenje koje bi obično imala u svakodnevnoj upotrebi. Naravno, ostavljeno je mjesta za simbole, stilske figure i vrste govora. Podrazumijeva se da čak i simboli i ono što je figurativno imaju doslovno značenje. Tako, na primjer, kada Biblija govori o "hiljadu godina" u Otkrivenju 20, dispenzacionalisti je tumače kao doslovni period od 1 000 godina (dispenzacija Kraljevstva), jer nema ubjedljivog razloga da se drugačije tumači.

Postoje najmanje dva razloga zbog kojih je doslovno tumačenje najbolji način da se sagleda Pismo. Prvi, filozofski, svrha samog jezika zahtijeva da riječi tumačimo doslovno. Jezik je dat od Boga u svrhu mogućnosti komuniciranja. Riječi su sredstva značenja. Drugi razlog je biblijski. Svako proročanstvo o Isusu Hristu u Starom zavjetu ispunilo se doslovno. Isusovo rođenje, služba, smrt i uskrsnuće sve se dogodilo tačno onako kako je Stari zavjet predvidio. Proročanstva su bila doslovna. U Novom zavjetu nema doslovnog ispunjenja mesijanskih proročanstava. Ovo čini dobru argumentaciju za doslovnu metodu. Ako se doslovno tumačenje ne koristi u proučavanju Svetog pisma, ne postoji objektivni standard po kojem se razumije Biblija. Svaka osoba bi mogla interpretirati Bibliju onako kako je smatrao da treba. Biblijska interpretacija bi prerasla u "ono što mi ovaj odlomak govori" umjesto "Biblija kaže". Nažalost, to je već slučaj u većem dijelu onoga što se danas naziva proučavanje Biblije.

Dispenzacionalna teologija uči da postoje dva različita naroda Boga: Izrael i Crkva. Dispenzacionalisti vjeruju da je spasenje oduvijek bilo milošću samo kroz vjeru – u Boga u Starom zavjetu i posebno u Boga Sina u Novom zavjetu. Dispenzacionalisti smatraju da Crkva nije zamijenila Izrael u Božjem planu i da se starozavjetna obećanja Izraelu ne odnose na Crkvu. Dispenzacionalizam uči da će obećanja koja je Bog dao Izraelu u Starom zavjetu (za zemlju, mnoge potomke i blagoslove) na kraju biti ispunjena u 1000-godišnjem razdoblju o kojem se govori u Otkrivenju 20. Dispenzacionalisti vjeruju da, baš kao što je Bog u ovom dobu usresređuje svoju pažnju na Crkvu, on će ponovo u budućnosti usmjeriti svoju pažnju na Izrael (vidi Rimljani 9–11 i Danijel 9:24).

Dispenzacionalisti tumače da je Biblija organizovana u sedam dispenzacija: nevinost (Prva knjiga Mojsijeva 1:1—3:7), savjest (Prva knjiga Mojsijeva 3:8—8:22), ljudska vladavina (Prva knjiga Mojsijeva 9:1—11:32), obećanje (Prva Mojsijeva 12,1—Druga Mojsijeva 19: 25), zakon (Druga Mojsijeva 20:1—Djela 20:1—Djela 2:4), milost 2:4 (Djela 2:4 – Otkrivenje 20:3) i hiljadugodišnje carstvo (Otkrivaenje 20:4-6). Opet, te dispenzacije nisu putevi ka spasenju, već načini na koje se Bog odnosi prema čovjeku. Svaka dispenzacija uključuje prepoznatljiv obrazac u vezi sa tim kako je Bog radio sa ljudima koji žive u dispenzaciji. Taj obrazac je 1) odgovornost, 2) neuspjeh, 3) presuda, i 4) milost da se ide dalje.

Dispenzacionalizam, kao sistem, vodi do interpretacije da se Hristov drugi dolazak dešava prije hiljadugodišnjeg carstva i obično interpretacijom da se uzneće dešava prije nevolja. Da rezimiramo, dispenzacionalizam je teološki sistem koji naglašava doslovno tumačenje biblijskog proročanstva, prepoznaje razliku između Izraela i Crkve i organizuje Bibliju u različite dispenzacije ili uprave.

EnglishVratite se na početnu stranicu na crnogorskom jeziku

Šta je dispenzacionalizam i da li je ono što predstavlja biblijski?
© Copyright Got Questions Ministries