settings icon
share icon
Pitanje

Da li je Biblija relevantna danas?

Odgovor


Jevrejima 4:12 kaže, „Jer je riječ Božija živa i djelotvorna, oštrija od svakoga dvosjekloga mača, i prodire sve do razdiobe duše i duha, zglobova i srži, i sudi namjere i pomisli srca.“ Iako je Biblija napisana prije otprilike 1900 godina, njena tačnost i relevantnost za danas se nije promijenila. Biblija je jedini objektivni izvor sveg otkrivenja koje nam je Bog dao u vezi sa sobom i svojim planom za čovječanstvo.

Biblija sadrži velike količine informacija o prirodnom svijetu koje su potvrđene kroz naučna opažanja i istraživanje. Neki od ovih pasusa uključuju Treću knjigu Mojsijevu 17:11; Knjigu propovjednikovu 1:6-7; Jova 36:27-29; Psalam 102:25-27 i Kološanima 1:16-17. Kako se razvija biblijska priča o Božijem planu otkupljenja, mnogi različiti likovi su živopisno opisani. U tim opisima, Biblija pruža veliki broj informacija o ljudskom ponašanju i sklonostima. Naše svakodnevno iskustvo nam pokazuje da je ovo iskustvo tačnije i bolje opisuje ljudsko stanje od bilo kojeg udžbenika iz psihologije. Mnoge istorijske činjenice koje su zapisane u Bibliji su potvrđene u izvorima izvan Biblije. Istorijska istraživanja često potvrđuju velika poklapanja između biblijskih zapisa i događaja i verzija istih događaja zapisanih van nje.

Međutim, Biblija nije istorijska knjiga, psihološki tekst illi naučni časopis. Biblija je opis koji nam je Bog dao u vezi sa sobom i svojim željama i planovima za čovječanstvo. Najvažnija komponenta ovoga otkrivenja je priča o našoj odvojenosti od Boga kroz grijeh i Božije davanje kroz obnavljanje zajedništva kroz žrtvu njegovog sina, Isusa Hrista, na krstu. Naša potreba za iskupljenjem se ne mijenja. Niti se mijenja Božija želja da nas pomiri sa sobom.

Biblija sadrži mnogo tačnih i relevantnih informacija. Najvžnija poruka Biblije – otkupljenje – je sveobuhvatno i uvijek primjenljiva za čovječanstvo. Božija riječ nikad neće zastariti, neće biti nadmašena ili unapređivana. Kulture se mijenjaju, zakoni se mijenjaju, generacije dolaze i prolaze ali riječ Božija je jednako relevantna danas kao kada je prvi put zapisana. Cijelo Pismo nije eksplicitno primjenljivo na svih nas danas, ali svo Pismo sadrži istinu koju možemo i trebamo da primijenimo na svoje živote danas.

EnglishVratite se na početnu stranicu na crnogorskom jeziku

Da li je Biblija relevantna danas?
© Copyright Got Questions Ministries