settings icon
share icon
Въпрос

Как мога да преодолея чувствата на отхвърляне?

Отговор


Всички ние сме склонни към разочарование и чувства на отхвърляне и тове е особено вярно при последиците от разрушено взаимоотношение. Обаче, като новородени вярващи ние имаме източник в Божието Слово, който ни носи утеха и яснота в ситуацията. Отхвърлянето от един човек не означава, че не сме способни да бъдем обичани. Но ние можем да позволим едно отхвърляне да определя как се чувстваме и да позволим на това чувство да повлияе на представата ни кои сме или можем да изберем да се придвижим напред въз основа на нещо, което е много по-трайно.

Какво е това? За вярващите това е нашето положение в Христа. Когато сме новородени, ние сме приемани. „Благословен да бъде Бог и Отец на нашия Господ Исус Христос, Който в Христа ни е благословил с всяко духовно благословение в небесни места; като ни е избрал в Него преди създанието на света, за да бъдем свети и без недостатък пред Него в любов; като ни е предопределил да Му бъдем осиновени чрез Исуса Христа, по благоволението на Своята воля, за похвала на славната Си благодат, с която ни е обдарил във Възлюбения Си" (Ефесяни 1:3-6).

Въпреки че не го заслужаваме, нито можем да го спечелим (Ефесяни 2:8-9), Господ Исус Христос ни е благословил с всяко духовно благословение и ни е направил приемани в Него. Това приемане е Неговият дар на благодат и той се издига над обсега на всички чувства, които може да имаме, защото не се основава на реалността на Божието Слово. Тъй като ние приемаме тази истина чрез вяра, тя става реалност в нашите сърца и живот.

Жинотът според нашите чувства е болезнен. Ние ще бъдем наранени и разочаровани, тъй като живеем в паднал свят. Начинът, по който реагираме на това нараняване и разочарование, или ще ни позволи да израстем по-здрави в ходенето си с Господ, или ще означава, че ходим наранени. И двата изхода са наш избор. Бог прави възможно за нас да вървим през разочарованията в живота със знание, че Неговото обезпечаване за нас работи. Неговата благодат и утеха са наши като си почиваме в Него. Всяко новородено Божие дете има всички тези обезпечавания и благословения в Христа, но ние трябва да изберем да ги оползотворим. Това е като да имаш милион долара в банката и да избереш да гладуваш до смърт, защото не използваш тези пари да си купиш храна.

Като вярващи не сме определени от нашите минали провали или от разочарование, или от отхвърлянето на другите. Ние сме определени като Божии чада, новородени към новост на живота и надарени с всяко духовно благословение и приети в Исус Христос. Това е определящият фактор, когато става въпрос за победоносен живот. Можем или да вървим в нашата собствена сила и това, което апостол Павел нарича наша „плът", или да вървим в силата на Светия Дух. Това е наш избор. Бог ни е осигурил въоръжение (Ефесяни 6:11-18), но от нас зависи да го сложим чрез вяра.

Следователно, ако сте Божие дете, може да изпитате разочарование в този живот, но като дете на Царя това отхвърляне е малък временен неуспех. Може да изберете да заявите наследството на Божие дете и да продължите напред с благодат. Прошката на другите и на себе си е дар, койтоможе да дадете, защото това е дарът, даден ви от Господа Исус Христос (Ефесяни 4:32).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Как мога да преодолея чувствата на отхвърляне?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries