settings icon
share icon
Fråga

Hur kan jag veta om jag är kär?

Svar


Kärlek är en mycket kraftfull känsla. Det motiverar en stor del av våra liv. Vi gör många viktiga beslut baserade på denna känsla, och även gifta oss eftersom vi anser att vi är "i kärlek". Detta kan vara orsaken till varför ungefär hälften av alla första äktenskap slutar i skilsmässa. Bibeln lär oss att sann kärlek inte är en känsla som kan komma eller gå, men ett beslut. Vi ska inte bara älska dem som älskar oss; Vi ska även älska de som hatar oss, på samma sätt som Kristus älskar de som inte kan älskas (Luk 6:35). "Kärleken är tålig och mild. Kärleken avundas inte, den skryter inte, den är inte uppblåst. Den beter sig inte illa den söker inte sitt den brusar inte upp den tänker inte på det onda. Den gläder sig inte över orätten men gläds med sanningen. Allt bär den, allt tror den, allt hoppas den, allt uthärdar den," (1 Kor 13:4-7).

Det kan vara mycket lätt att "älska" någon, men det finns några frågor att ställa innan du bestämmer dig om vad du känner är sann kärlek. För det första är den här personen en kristen, det vill säga har han gett sitt liv till Kristus? Litar han/hon sig på Kristus för sin frälsning? Dessutom, om du funderar på att ge ditt hjärta och känslor till en person, bör du fråga dig själv om du är villig att sätta den personen över alla andra människor och att sätta den relationen på andra plats efter Gud. Bibeln berättar att när två människor gifter sig, blir de ett kött (1 Mos 2:24; Matt 19:5).

En annan sak att tänka på är om den älskade är en bra kandidat för att vara en partner. Har han/hon redan lagt Gud först och främst i hans/hennes liv? Kan han/hon ge hans/hennes tid och energi för att bygga relationen till ett äktenskap som varar livet ut? Det finns ingen måttstock för att avgöra när vi verkligen älskar någon, men det är viktigt att urskilja om vi följer våra känslor eller efter Guds vilja för våra liv. Sann kärlek är ett beslut, inte bara en känsla. Sann biblisk kärlek är att älska någon hela tiden, inte bara när du känner dig "kär".

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Hur kan jag veta om jag är kär?"
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries